Om jag

Den finske poeten Saarikoski skrev i en dikt att livet givits oss för att noga överväga i vilken ställning vi vill förbli döda. Ja – man måste ju bädda väl och se till att lägga sig väl till rätta för evigheten. Jag skulle vilja bädda varje dag. Inte min säng den bäddar jag aldrig, då får man bara mera kvalster i den har jag hört. Jag skulle vilja bädda inför evigheten. Låter pretentiöst va? Jag är lite pretto ibland.

Jag får såna idéer om hur jag skulle kunna bädda. Snön kom i massor och det blev så vitt och fint. Snön gjorde mig glad. Jag tänkte att så vitt och fint skulle man kunna ha överallt. Vita mattor och gardiner. Vitt tangentbord. Avpigmenterade kroppar. Vita lakan. Så skulle jag kunna inreda min evighet.

Nu är det ju så att i en sådan vit värld skulle ju ingen kunna bo i en hel evighet! Inser jag, och tänker på Sonnevis svarta snöflinga. Jag måste inreda min evighet på ett nytt sätt i morgon.

I snön går jag med tankarna smågnolande. På nära håll ser jag snökristallerna gnistra i solen. Dom är så många. En snödriva är i själva verket en jättelik kollektiv skapelse. De lägger sig till rätta i en formation, snöflingorna, och så har de blivit en driva. Som när man spelar flöjtstämman i en orkester och ingår i den stora helheten. En berusande känsla.

Jag själv är en kommunalarbetare som blivit kommunalarbetare medan jag funderade på vad jag skulle bli när jag blev vuxen. Nu är jag redan så väldigt vuxen att jag förmodligen kommer att förbli kommunalarbetare tills jag dör. Jag är medlem i kommunalarbetarförbundet. Fjärilarna, som på vårkanten gläder oss med sina förbifladdrande uppenbarelser, skulle säkert också varit medlemmar i kommunalarbetarförbundet, om det inte varit så dyrt…

Annonser

7 responses to “Om jag

 1. Jo, Saarikoski ska man läsa! Eftertänksamt och med allvar och humor!

 2. Kommer att tänka på två prosatexter av Beckett där denna vitnad med vita kroppar beskrivs ; Slut på fantasin fantisera samt Bing (bägge ingående i antilogin Kniv av nej ).

 3. Nej, fjärilarna skulle aldrig gå med i ett fackförbund. De flyger!

 4. Jag tycker de kunde få bli hedersmedlemmar – och fortsätta flyga.

 5. Kom märkligt nog hit via en Googlesökning på strimlor, himlen, svalor.
  Hade nämligen producerat haikun:
  När tornsvalorna
  skär kvällshimlen i strimlor
  tystnar allt annat.
  Detta var en på det hela taget korrekt naturobservation från Panicale (Umbrien, Italien)
  i maj. De var nästan öronbedövande.
  Men det var något av en uppenbarelse att läsa en mer erfaren tornsvaleskådares upplysning att de tråcklar ihop himlen efteråt.
  Trevlig läsning här för övrigt. Har faktiskt också skrivit en revolutionsdikt:
  Nu jobbar jag för
  en fridsam revolution
  utan strömavbrott.
  (inte så mjäkig som den verkar, om man tänker efter)
  Är lite fast i haikuformen som synes.
  För övrigt funderar jag också på vad jag ska bli när jag blir stor. Jag är pensionär nu och tycker att det klarnar mer och mer.
  Jag kommer nog på det vilken dag som helst.
  Du har väl inte slutat med det här.?
  Vore trevligt att få följa ditt bloggande som
  jag sympatiserar mycket med.

 6. Jaha, det var ju trevligt att nån hamnar på min blogg med sådana sökord 🙂

  Har haft lite problem med ornitologerna, tornsvalorna får inte heta tornsvalor längre, de ska heta tornseglare. De är nämligen inte släkt med ladusvalorna, de bara liknar dem. Fast för mig förblir de svalor och jovisst, jag har studerat dem, de är fascinerande när de kommer då det börjar bli lite sommarvarmt.

  Jag har pausat, men hoppas komma igång lite igen. Själv är jag ännu inte pensionär men när jag var och klippte mig idag fick jag en chock då jag blev tillfrågad om det var så att jag skulle betala fullt pris eller reducerat. Men det var kanske just det jag skulle bli när jag blev stor, pensionär..

  Haikun var fin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s