Pinters kusliga realism

Så har Harold Pinter gått ur tiden och jag sitter och funderar över vad det var för fullständigt omtumlande upplevelse vi hade, jag och mina kompisar, då vi gick och såg ”Födelsedagsfesten” någon gång tidigt på sjuttiotalet på Helsingborgs stadsteater. Det var på en gång absurt och surrealistiskt som det var (på ett mycket engelskt sätt!) realistiskt: medan Becketts pjäser utspelar sig i något slags bortomverkligt ökenlandskap, medan Ionescos pjäser är alldeles stolliga, så utspelar sig en typisk Pinterpjäs i ett engelskt vardagsrum med en sliten gammal soffa och femtitalsmöblemang. Man fick en kuslig känsla av att det som hände faktiskt mycket väl skulle kunna hända, fast det var lika absurt som i en Becketpjäs och väl så stolligt som i en Ionescodito. Som om Pinter gjorde teater på dels det han såg i de stora absurdisternas pjäser och dels det han observerade i våra småelaka, makthungriga vardagsrelationer. Han var något slags kusligrealist och för oss, som omtumlade gick hem efter att ha sett ”Födelsedagsfesten”, var det något alldeles nytt.

Leif Zern skriver i gårdagens DN att Pinter var vår tids största dramatiker och det är svårt att säga emot. Han skriver också om det märkligt thrillerartade i Pinters pjäser och det är sant. Karakteristiken förtjänar att återges:

Kafkastämningarna i Pinters pjäser var inte bara mystifikationer. Han var besatt av att gestalta maktförhållanden. Han såg förbindelsen mellan våra privata liv och samhällets hierarkier. Det är det som gör hans pjäser så thrillerartade – allt som sägs kan lika gärna var en lögn, ett spel, en intrig som aldrig får sin lösning.

Jag blev glad när han fick nobelpriset. Jag hade absolut inget emot den avhyvling av Bush och Irakkriget han levererade i sin nobelföreläsning. Detta gjorde valet av Pinter kontroversiellt, på ett både dumt och småaktigt sätt, eftersom Pinter fick priset för sin konst och inte för sina politiska åsikters skull. Det var ett välförtjänt pris.

Läs också vad Charlotte skriver om Pinters verksamheter inom filmen.

Andra bloggar om:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s