Någon är lite vaken på DN:s ledarsida!

Det känns lite underligt att läsa vad Anders isaksson skriver på DN:s ledarsida  idag. ”Våra nya herrar? frågar han sig och utvecklar det hela:

Ingen annan akademisk specialitet kan numera mäta sig med ekonomernas breda inflytande, klassiska statusbärare som ingenjörer, statsvetare, sociologer, medicinare och naturvetare är alla reducerade till andraplansfigurer. Ekonomer finns överallt på ledande befattningar, genomsyrar varje institution, förvaltar privat, kollektivt och offentligt sparande, dominerar ledningen i flertalet företag och präglar både sättet att tänka och att tala. En lika homogent utbildad meritokrati finns bara i affärsjuridiken, även den med utpräglad förmåga att ta bra betalt för sina tjänster.

Det är ju ganska otroligt! Inte själva innehållet, därför att det har ju flera av oss vetat i en tio femton år nu. Det visste vi då ekonomin inte blev ett av ämnena i våra nyhetsprograms rapportering, utan ett särskilt program, som på ett underligt sätt befriades från den kritiska granskning som i övrigt var nyhetsrapporteringens själ och hjärta (och samhällsfunktion inte minst!).

Det visste vi när avregleringarna genomfördes i början av nittiotalet. Peter Malmqvist, som då skrev riktigt läsvärda krönikor i Svenskan, beskrev det hela som att ge en Ferrarri i födelsedagspresent till en artonåring, så klart att de körde i diket! I en djävla fart dessutom, så det bara blev mos av den fina bilen.

Det visste vi när vi alla skulle bli kapitalister genom ett pensionssystem som vi nu blir lusfattiga pensionärer av, eftersom vi naturligtvis valt fel (fanns det något rätt val egentligen?). Men vi skulle naturligtvis tränas i att tänka som herrarna tänker, för så har herrar i alla tider tyckt att de som inte är herrar ska tänka.

Det visste vi när förmögenhetsskatt och arvsskatt avskaffades, eftersom det försvårade successionsordningen för våra ekonomistiska herrar. Om sonen till Wallenberg eller Stefan Persson ska kunna ta över från farsan är ju de där skatterna ett djäkla besvär. Och dröm inte om att den ekonomiska makten tillhör demokratin! Den har som sitt ideal en riktig gammaldags feodalism, där makten ska ärvas från far till son (ok ibland från far till dotter, men det är mindre intressant i detta sammanhang).

Det visste vi när vi märkte att det blev allt tystare på våra arbetsplatser, eftersom de horisontella nätverken försvagades allteftersom de vertikala lojaliteterna förstärktes. Det är med företaget vi ska identifiera oss, inte med någon gammal mossig fackförening eller något sådant som samhället, som redan Margareth Thatcher förklarade att något sådant finns inte.

Det visste vi när den nya regeringsalliansen proklamerade jobblinjen och försvagade fackföreningsrörelsen, på det att vi alla må bli mera lojala uppåt i stället för solidariska i sidled. Som när man sätter såna där lappar på hästar: titta framåt, skit i omgivningarna! Skygglappar, som de kallas.

Så det otroliga är inte innehållet i det Isaksson skriver, det otroliga är att det står att läsa på DN:s ledarsida, som om man till och med där har upptäckt det enorma maktskiftet som skett de senaste tio femton åren. Där har man upptäckt att till och med sossen Mona Sahlin är impregnerad av ekonomismen. Tidigare på denna ledarsida har vi annars mest fått veta att det är vi som är impregnerade av socialdemokratismen. Vilket vi kanske var för ett par decennier sedan.

Härligt att se folk vakna! Eller kanske det bara var någon som rörde sig i drömmen???

Annonser

2 responses to “Någon är lite vaken på DN:s ledarsida!

  1. Pingback: Allt fler drabbas av den moderata rättvisan « Ett hjärta RÖTT

  2. Det är Anders Isaksson som skrivit artikeln. Inspirerande läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s