Kvalitet?

Saxat ur dagens DN:

Den mest komplexa frågan, som tar mycket diskussionstid i vårt arbete, är riktlinjen konstnärlig kvalitet. Detta handlar om kontinuerliga diskussioner och omförhandlingar. Vi bedömer innehållet, vad som görs och utforskas. Kvalitet eller verkshöjd handlar om den drivna kunskapen i kombination med att tänka annorlunda och nytt. Det är viktigt att möjliggöra en mångfald av konstnärliga uttryck och i mångfalden kan det uppstå en gnista som synliggör en ny och oväntad väg. Att staten stöder konst som inte kan finansieras på annat sätt är i detta perspektiv helt oumbärligt. Det kan jämföras med stöd till forskning. Fler bör få möjlighet att komma i kontakt med andra uttrycksformer än de som vanligtvis tar stor plats i vårt samhälle och som ofta bara befäster en rådande ordning. Genom att sattsa relativt lite medel på konsten, utifrån dess egna premisser, skapar vi förutsättningar för spjutspets, förnyelse, kunskap och utveckling i kulturområdet. Och framför allt: den fria konsten skänker mening och djup åt hela vårt samhälle.

Diskussionen om vad kvalitet är för något, om den kan mätas och i vad mån mätresultaten kan användas i ett positivt utformande av någon politik, policy eller rutin, förs inte bara av kulturrådsmedlemmar och bildkonstnärer, den förs i hela samhället idag. Så har det varit sedan någon gång på åttiotalet. Kvalitetssäkring kallas det ibland och det var något som städbolaget som ska städa rent på Danderyds sjukhus menade att man missat, som man sade i ett inslag i dagens Rapport. I alla möjliga verksamheter, och framför allt de som tillhör den offentliga sektorn, vare sig det handlar om upphandlade verksamheter eller de som fortfarande drivs i kommunal regi, talar man om den stora vikten av kvalitetssäkring, samtidigt som alla som verkligen börjar fundera över vad det där begreppet kvalitet står för blir lika förvirrade som kulturrådets medlemmar, som bara kan hänvisa till ”kontinuerliga diskussioner och omförhandlingar”, varefter man åt de därav frustrerade levererar några intetsägande fraser.

Själv en arbetare i offentlig sektor och lite kulturarbetande på amatörbasis har jag ofta en känsla av att allt detta kvalitetssäkrande missar själva centrum i det hela, att man mäter och mäter medan det man tycker är så viktigt hela tiden undflyr en, därför att det i grunden är omätbart och kanske också odefinierbart. Och jag kommer så ofta att tänka på kultboken av Robert Pirsig från 1974, ”Zen och konsten att sköta en motorcykel”. Borde jag läsa om den? Just begreppet kvalitet blir hur som helst den stora frågan i den boken:

Kvalitet…visst vet man vad det är för något, men samtidigt vet man det inte. Men det är ju en självmotsägelse. Men vissa ting är ju faktiskt bättre än andra, har med andra ord högre kvalitet. Det är bara det att när man skall försöka definiera vad som menas med kvalitet, i stället för att bara peka på sådant som har kvalitet, så spricker alltsammans. Man har ingenting att peka på. Men om man alltså inte kan förklara vad kvalitet är för något, hur kan man då veta vad det är, hur kan man veta att begreppet ens existerar? Om ingen vet vad det är för något, då måste det ju ur alla praktiska synpunkter vara nonexistent. Men nu existerar det ju faktiskt, ur alla praktiska synpunkter. Vad bygger annars hela betygsystemet på? Varför skulle folk annars betala förmögenheter för vissa saker medan de slänger andra på tippen? Så uppenbarligen måste en del saker vara bättre än andra… men vad är det då som gör dem ”bättre”? Och så snurrar det hela vidare och tankehjulen bara slirar och sladdrar och lyckas inte få grepp någonstans. Vad fan är Kvalitet för något? Vad är det?

Ja det är denna fråga som kulturrådsmedlemmar och bildkonstnärer lägger pannorna i djupa veck inför och det är denna gåta som gör att det trots städföretagets kvalitetssäkring är skitigt i hörnen på Danderyds sjukhus. Jag som själv arbetar i vården vet in i märgen att Pirsigs dilemma är sant, eftersom jag vet precis vad av allt det jag gör som äger kvalitet och att det är något helt annat än det som mäts och säkras med aldrig så sofistikerade metoder. Och jag vet att Rimbaud har högre kvalitet än Rambo, även om jag inte vet varför.

Pirsig gör just Kvalitet till ett filosofiskt nyckelord i sin bok och jag läste den då den kom på svenska alldeles i slutet av sjuttitalet. Det var just innan någon för första gången uttalat ordet kvalitetssäkring. Personen som gjorde det hade förmodligen inte läst Pirsigs bok. Så uppenbarligen gör kulturen och dess manifestationer inte så mycket nytta, men kan vara trevlig att ha ändå.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

One response to “Kvalitet?

  1. Just det, det har jag faktiskt aldrig tänkt på…att kvalitet är ett vagt begrepp också på andra områden än inom konstkulturen. Bra påpekande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s