Titti Bruuns illojalitet

Naturligtvis har Titti Bruun uppträtt illojalt mot företaget Attendo Care. Det stora vårdföretaget har ju ett intresse att vinna upphandlingar och är därför måna om sitt rykte. Eftersom det ytterst är kommunen som beslutar i upphandlingsärenden är det självklart illojalt av en medarbetare att skriva brev till just kommunen för att påtala missförhållanden.

Problemet är att Titti Bruun – och alla andra som jobbar inom privata vårdföretag – påtvingas dubbla lojaliteter. Ty samtidigt som hon förväntas vara lojal mot företaget, som hävdar att illojalitet är uppsägningsgrund, så förväntas hon också vara lojal mot den yttersta uppdragsgivaren, alltså kommunen. Alla vårdanställda är skyldiga att anmäla missförhållanden inom vården enligt Lex Sara och Lex Maria. Vidare förväntar kommunens tillsynsmyndigheter, alltså exempelvis den medicinskt ansvarige sjuksköterskan, att personalen är öppna i att redovisa missförhållanden för denne. Vilket inte ligger i vårdföretagens intresse, eftersom det kan leda till att de förlorar driften av det aktuella stället.

Så Titti Bruun har alldeles rätt när hon säger att det är skandalöst att inte lagen skyddar henne, då hon för kommunen påtalar vad hon upplever som missförhållanden. Personalen inom de privata vårdföretagen befinner sig helt enkelt i en omöjlig situation. De försäkringar om lojalitet, som de anställda får skriva på för de privata företagen, borde inte vara tillåtna. Man kan inte tvinga folk att vara lojala mot två helt oförenliga intressen

Läs även vad Ett hjärta rött bloggar om detta.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s