Nu firar man i en by i Kenya att brorsan blivit president i USA

Det är inte utan att man blir rörd över att se följande klipp. Det är utan tvivel stort och avgörande att en svart kille blivit president i USA. Åtminstone får jag en känsla av att denna händelse kommer att ha en enande effekt i vår annars så splittrade och misstroendefulla värld. Eftersom jag var vaken i natt kunde jag se Obamas tal i realtid och visst känns det bra att mardrömmen med Bush är över. Obama lovar förändring och då man undrar över vari förändringen består, får man följande fingervisning i hans segertal:

Om det fortfarande finns någon därute som tvivlar på att USA är en plats där allt är möjligt, som undrar om drömmen hos nationens grundare fortfarande lever i vår tid, eller som ifrågasätter kraften i vår demokrati, i kväll fick ni svaret.

Det är svaret som kommit från människor som väntat i tre, fyra timmar i de längsta köerna som någonsin sträckt sig runt skolorna och kyrkorna i vårt land. Många kom för första gången i sina liv eftersom de är övertygade om att det måste bli annorlunda den här gången och att deras röster kunde innebära en skillnad.

Det är svaret från ung som gammal, rik som fattig, demokrat som republikan, svart, vit, latinamerikan, asiat, ursprungs-amerikan, homosexuell, heterosexuell, handikappad och icke handikappad. Amerikanerna skickade ett meddelande till världen att vi aldrig har varit en grupp individualister eller en samling röda och blå stater. Vi är och har alltid varit de Förenta staterna.

Visst är det retorik och vackra ord, men som likväl signalerar en förändring i det tänkesätt som varit så dominerande de senaste tjugo tretti åren och som bäst kan sammanfattas av Margaret Thatchers berömda tes ”There is no such thing as society” – det finns inget sådant som samhället. Obama talar som en ledare för just ett samhälle, han får åtminstone mig att återfå hoppet om att vi människor fortfarande har ett gemensamt projekt att värna om och att var och en av oss är aktörer som är med och påverkar färdriktningen, och inte bara passivt sitter och väntar på smulor från de rikas och mäktigas bord. En individalism avpassad för samhällsmedborgare, som kanske kan komma att ersätta den individualism för egotrippade gamblers vi så länge fått leva med.

Bloggtips: Ett hjärta rött luftar sin glädje över att äntligen få slippa Bush, Svensson ger oss en inblick över hur den amerikanska vänstern ser på Obamas seger

Andra bloggar om: , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s