Hur det går när det går riktigt åt Häcklefjäll…

Kan inte låta bli att sprida följande citat vidare:

”Jag är just hemkommen från några mycket intressanta dagar på Island: ett nordiskt land som valt en annan modell än den nordiska. Arbetsrrätten är helt fri, skattetrycket är drygt 40 procent och individer betalar 36 procents plattskatt på sina inkomster – med ett stort grundavdrag.
Resultatet är hög tillväxt och snabbt stigande levnadsstandard. Island är numera rikare än både Danmark och Sverige.”

från P J Anders Linder, 2007-05-12. Tänk så det kan gå. Återstår att hitta någon politiker, som klåfingrigt lagt sig i den nyliberala friheten och som orsakat det nuvarande eländet. För själva nyliberalismen kan det ju inte vara fel på?

Citatet hittade jag på bloggen Radar, som i sin tur fått det från Mario. I Radars blogginlägg fortsätter det med ett ännu festligare PJA-citat, skrivet dagen efter det första. Vi tar det också:

Förklaringen är ökad öppenhet och dynamik. Arbetsrätten och arbetsetiken har funnits sedan länge, men först när de kombinerades med EES-avtal, sänkt bolagsskatt, privatiserade banker och plattskatt tog det fart på allvar.Vid 1990-talets början var de isländska bankerna statliga och ledda av ex-politiker. I stor sömnighet förvaltade de sparkonton och växlade turistvaluta. Femton år senare drivs Kaupthing, Glitnir och Landsbanki på ett ytterst entreprenöriellt och hungrigt sätt. De skapar välbetalda jobb i Reykjavik men expanderar också snabbt utanför landets gränser. Alla tre ligger på den nordiska tio-i-topplistan. Inte illa för ett land vars befolkning är något större än Malmös.Island är lika nordiskt som någonsin Sverige men har valt en annan väg än ”den nordiska”. Kollektivavtalen är viktiga men anställningstryggheten skyddas genom att arbetsmarknaden fungerar istället för genom privilegier till facket.

Läs gärna också Radars kommentar till dagens ledarstick om Island i DN. Förvisso är det sant att den som läst Naomi Kleins tankar om IMF i hennes senaste bok förstår varför vilken vettig regering som helst skulle göra allt den kan för att slippa IMF:s så kallade insatser. I god liberal anda tycker DN:s ledarskribent då att det är dags för IMF att inte bara gå till rätta med ekonomin utan också med politiker. Denna slutsats får bli Dagens tredje citat:

Precis som ett företag som körts i botten behöver både ny finansiering och ny ledning kan ett lands ledare behöva tvingas att samarbeta och/eller söka ett nytt
mandat genom ett val.

Oooops! Är det sådana nya tag som ska väcka IMF till liv igen? För Islands del vore det ju aningen svårt att be IMF om hjälp, ungefär som att be om en hink bensin för att släcka en brand.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

Ett svar till “Hur det går när det går riktigt åt Häcklefjäll…

  1. Ping: Attendo Care, Täby och Jonas Morian « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s