Mystiska pengar

Det var väl inte så mycket mer i debatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt i K-G Bergströms program ikväll än att Mona Sahlin uppenbarligen ville visa att det finns ett tydligt vänsteralternativ – en hel del, bl a jag själv, har ju lite grann tvivlat på detta. Det finns nog en hel del väljare som är trötta på mittens tyranni.

En tittarefråga var emellertid det som främst fångade mitt intresse. De där pengarna, frågade damen, som nu pumpas in i det finansiella systemet för att rädda bankerna, varifrån kommer de? Var fanns de tidigare? Jag tycker det där är en rasande intressant fråga, som ingen verkar vilja reda ut riktigt. Såväl Sahlin som Reinfeldt undvek den, fastän Reinfeldt i och för sig försäkrade att det var i alla fall inga skattepengar. Men vad i all världen är det för pengar? Själv har jag ingen aning. Någon av den här bloggens läsare som kan förklara det för mig?

I förra veckan, bilandes från flygplatsen efter att ha varit på Sicilien i lycklig avskildhet, hörde jag någon intervjua riksbankschefen Stefan Ingves. Intervjuaren ställde samma fråga. De där pengarna, vad är egentligen det för pengar och spär de inte på inflationen? Nja alltså, det är liksom elektroniska pengar, svarade Ingves. Ingen fara med dem inte. Det är alltså pengar som inte belastar oss skattebetalare, inte spär på vår statsskuld, efter vad jag förstått, och inte innebär någon fara för ökad inflation. Skitbra pengar. Nästan lika harmlösa som monopolpengar. Och ändå gör de tydligen susen.

Men kan ingen förklara för mig varifrån de kommer?

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

6 responses to “Mystiska pengar

 1. Bra fråga, Kirira. Kanske finns det ingen som förstår nationalekonomin. Det hela tycks vara en komplicerad dynamisk process som till stor del bygger på psykologiska effekter. Vissa ”stimulansåtgärder”, såsom att lova nya pengar i systemet, kan få utvecklingen att vända, utan att man egentligen betalar ut något. Och skulle man behöva betala ut, går det ju alltid att ”trycka” pengar, vilket skulle leda till inflation. Men, man hoppas nog på att det inte behövs. Det finns nog egentligen pengar, nämligen. I går talade man t. ex. om hur folk plötsligt börjat köpa statliga värdepapper. Det borde i och för sig inte hjälpa eftersom dessa pengar förmodligen tas ut från bankerna och lånas ut till staten. Men, som sagt, man hoppas på de dynamiska effekterna. Som sagt, kanske ingen egentligen begriper, man gör bara så gott man kan för att lura den otämjda markanadskolossen åt ett stabilare håll.

 2. Ja Thomas, visst får man ibland en känsla av att nationalekonomi borde vara en del av psykologiska fakulteten.

  Apropå pengar, så har väl riksbanken inte bara lovat; såvitt jag har hört har man ”pumpat ut” pengar i de finansiella systemen. Det var liksom enklare på trettitalet, trycker man en massa nya pengar så sjunker värdet och vi får inflation. Men med ”elektroniska” pengar är det tydligen helt annorlunda…

 3. Så länge de inte når konsumenterna så kanske inflationen hålls i schack. Om inte bankernas trading avdelningar placerar dessa i råvaror så att olja och matpriser far i höjden.

 4. Är det verkligen annorlunda? Jag inbillar mig att det beror på om det finns reella värden bakom de nya elektroniska pengarna, vilket i sin tur beror på det virtuella värdet i något avseende, dvs. psykologin. Alltså, om man inte lyckas vända värderingarnas nedåtgående trend så blir det inflation också av de nygenererade elektroniska pengarna.

  De ”inpumpade” pengarna borde väl ändå motsvara nytryckning, med tanke på den amerikanska statsskulden så lär det inte finnas någon sparkassa där man kan hämta 700 miljarder dollar?

  Ytterligare ett tecken på att pengarna inte är helt virtuella är att” inpumpningen” av pengar bara verkar kunna göras av regeringar som har egen valuta. USA, England, Sverige och Norge har gjort det, men hur är det egentligen med Euro-länderna? De verkar vara beroende av någon överenskommelse, vilken för övrigt lär komma just idag.

 5. Thomas – det är väl lite det jag misstänker. På trettitalet var ju pengar lika med sedlar, idag är de till största delen elektroniska, vilket inte är samma sak som virtuella, eftersom jag faktiskt kan handla med mitt kreditkort.

  Kanske handlar det också om en rundgång av pengar som staten försöker styra upp. Folk tar ut sitt sparkapital från banken, köper statspapper, varefter staten vidarebefordrar dessa lånade pengar till bankerna. Väldigt mycket en tillitskris.

 6. Johan – förhoppningsvis är väl inte bankerna helt bindgalna???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s