Välkommen till kriget!

Det är mycket nu. Agendaprogrammet igår kväll med en målande beskrivning av hur högt i taket det är i moderata samlingspartiet och hur lite det hjälper när man blir så lång i ansiktet som exempelvis Karl Sigfrid måste ha blivit av det som statsministern och diverse andra partikamrater vräkte ur sig. Men det var sådant vi egentligen inte skulle höra.

Hörde fel gjorde vi uppenbarligen också när Carl Bildt påstod att FRA stundom hade informationsutbyte med diktaturstater. Mycket strikt, naturligtvis. Vi blev naturligtvis alldeles för långa i ansiktet för att höra riktigt exakt vad det var som Calle sa.

För övrigt blev jag riktigt lång i ansiktet också i morse, då jag läste den här artikeln. Vi är väl några stycken som tyckt att det är en skandal för de somalier som fick sina tillgångar frysta då banknätverket al-Barakaat terroriststämplades. Nu reder denne doktorand i juridik ut begreppen åt oss, så vi blir klara över att vi faktiskt inte vet varför det var rätt frysa dessa tillgångar och att det egentligen bara är för våra ansikten att bli ännu längre. Det juridiska språket i artikeln är ju rätt så svårt för mig, men jag tycker mig förstå det hela, då det står det så här:

Sanktioner enligt FN-stadgan är medel för att stoppa krig. De bör därför bedömas enligt krigets lagar, snarare än enligt mänskliga rättigheter.

Krigets lagar bygger på en annan avvägning mellan statens intressen och humanitära hänsyn än de fredstida reglerna.

Enligt krigets lagar, såsom fjärde Genèvekonventionen om skydd för civilpersoner i krigstid, är det tilllåtet att frysa ekonomiska tillgångar utan domstolsprövning i en omfattning som fredstida regler inte medger.

Jaha. Krigets lagar. Medel att stoppa krig. Där krigets lagar gäller blir de som trodde att mänskliga rättigheter var betydelsefulla – ja, just det: långa i ansiktet.

Förmodligen gäller krigets lagar också för FRA. Förmodligen också på moderata riksdagsgruppens möten, eftersom det där tydligen förekommer skottlossning då och då. Jag känner mig lika balanserad i denna vår samtid som en giacomettifigur.

Och inte nog med att det är krig, det är kris också. Just när Odell ska sälja vårt enda statliga bolåneinstitut, så socialiserar man två av de största bolåneinstituten i USA. Och vad man ska göra åt Lehman Brothers bankrutt återstår att se. Det är inte bara i somaliska banknätverk som det är osäkert att ha sina pengar.

Så det är lika bra att sluta vara civiliserad och fatta att det är krig nu. Det kanske det alltid har varit, för den delen:
Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

2 responses to “Välkommen till kriget!

  1. Idag är det dags för lite mer FRA diskussion. Skriv till din riksdagsledamot eller till regeringen. Adresserna finns på följande länk.

    http://enbart.blogg.se/2008/july/080719-enbart-folkomrostning-om-fra-1.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s