Partikeln som ska förklara allt för oss

Den heter Higgs-partikeln. Eller kanske Higgs-bosonen. Enligt den moderna fysikens teorier måste den finnas, men den har ännu inte kunnat experimentellt påvisats. Nu har man byggt en två och en halv mil lång accelerator för att fånga Higgs-partikeln. Kan man visa att partikeln verkligen finns, skulle åtskilliga av universums gåtor vara lösta.

Det är som om vi ältar samma problem, men på grundval av att vi vet så oerhört mycket mer idag än för hundra eller tusen år sedan. Det vi då antog måste finnas, för att få lite rim och reson i frågan om varför någonting överhuvudtaget finns, var Gud. Problemet med Gud var emellertid inte helt olikt problemet med Higgs-partikeln: vårt antagande kunde förädlas till tro och till och med till hängiven tro, men förblev ändå ett antagande, eftersom det inte fanns några påtagliga bevis för att Han fanns. De klassiska gudsbevisen haltade, det var inga problem för den som så ville att kasta dem över ända. Men människorna på den tiden framhärdade: för att få någon vettig förklaring på att något överhuvudtaget fanns, antog man existensen av något man visserligen inte kunde påvisa, och vars existens inte gick att leda i bevis, men som ändå förklarade allt.

Så när man nu försöker locka fram Higgs-partikeln, rör man sig i samma fysiskt-metafysiska osäkerhet som tidigare. Vi vet inte, vi stackars människor, varför vi finns till och varför jorden vi trampar omkring på finns till. Och vi vet inte varför vi ibland tycker den är så vacker och berusas av den, och ibland så meningslös. Vi söker efter gudar och vi söker efter Higgs-partiklar. Vi hoppas på utomjordingar som är klokare än vi och som ska komma hit och förklara alltihopa för oss. Vi hoppas att de där forskarna som är kritiska mot projektet i Geneve, därför att de menar att det under detsamma skulle kunna bildas ett svart hål som sög oss alla in i sin egen förintelse, inte ska ha rätt. För vi håller ju på att välja nytt kakel till badrummet och det vore ju synd om vi inte fick se hur det kommer att bli…

Många miljarder kostar anläggningen i Geneve. Tänk om projektet om några sekel kommer att te sig lika skrattretande som då man under förrförra seklet försökte påvisa själens existens, genom att mäta kroppsvikten strax före och strax efter döden? Hur mycket vi än tror, så längtar vi efter att få veta, fast vi inte riktigt vet om vi verkligen vill veta eller varför vi vill veta. Vi har alldeles nyligen i vår historia som homo sapiens fått erfara att vi har ansvar för den här jorden vi befinner oss på, och vi är alldeles överrumplade bara av det. Om Higgs-partikeln visar sig finnas, kommer det naturligtvis att vara en intressant upptäckt, men det kommer förmodligen inte att ändra någonting i vår belägenhet.

Får väl passa på att säga adjö till förträfflige bloggaren och f d politikern Birger Schlaug.

Andra bloggar om: , ,

Annonser

5 responses to “Partikeln som ska förklara allt för oss

 1. jag är iaf av den övertygelsen att Gud finns. Det bygger jag på en övertygelse som grundar sig i erfarenhet och upplevelser. För de som inte själva har sett det jag sett eller dagligen upplever det så blir det kanske lätt att bortförklara. Men jag är inte kristen främst för att ha något att förklara världen med, utan för att jag är övertygad om att Gud verkligen finns.
  Bevis? Jag har massor, och skulle kunna sitta ner och försvara o förklara min tro, den är inte tagen ”out of the blue”

 2. Vackert tänkt, men i egentligen så är hela den här grejen alldeles för hypad. Vetenskapsmännen/kvinnorna i CERN försöker inte alls förklara allt. Den nya partikelacceleratorn är bara ännu ett instrument av en lång rad sedan 60-talet som man använder för att bekräfta eller falsifiera vetenskapliga teorier.
  Det är intressant hur media har vinklat det här till att handla om existentiella frågor: jordens undergång, svarta hål, Guds existens och alltings skapelse och varande. Visst är vetenskap spännande i sig själv, men det verkar som media är oförmöget att hantera komplicerade frågor – istället blir det Hurricane Katrina journalistik eller metafysiskt nonsens.
  Guds existens är varken något vi kan vetenskapligen bevisa eller motbevisa. Jag nöjer mig med att Guds existens är en hypotes jag klarar mig utan, men skulle hon titta förbi bjuder jag på kaffe.

 3. Rickard – jag tog inte själv det där med det hotande svarta hålet på så stort allvar, men efter vad jag förstått ät det seriösa forskare som kommit med farhågorna.

 4. ”Ingen kan se mig och leva” står det i Bibeln.
  Vi kanske borde läsa Guds Bok lite mer innan vi startar stora projekt ???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s