Praetereo senseo att FRA-lagen måste rivas upp.

”En styggelse” kallar i en artikel på DN-debatt en rad forskare den nyligen antagna FRA-lagen. Så mycket större styggelse eftersom politikerna uppenbarligen inte vet vad de röstat igenom. Inte ens vi bloggare, som trodde oss veta, visste i själva verket vad det handlade om, enligt denna debattartikel. Så här skriver man:

Lagstiftningens förespråkare har ofta sökt tona ned kränkningen av den personliga integriteten genom att framhålla att behandlingen inte görs av människor. För oss är det just potentialen i den automatiserade behandlingen – där till synes harmlösa data med statistikens hjälp förvandlas till en fullständig kartläggning av våra liv – som är det verkligt hårresande med FRA:s verksamhet.

FRA har en specialreglering i förhållande till personuppgiftslagen (pul), nämligen lagen (2007:259) om behandling av personuppgifter i Försvarets radioanstalts försvarsunderrättelse- och utvecklingsverksamhet. Av den framgår att vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv får användas som sökbegrepp om vissa villkor är uppfyllda. Av 1 kap. 17 § i nämnda lag framgår det att personuppgifter insamlade av FRA ”får föras över till andra länder”.

Genom denna form av analys av sociala nätverk kommer FRA ofta ha bättre kunskap om en viss människas liv än vad denna själv har, till exempel omedvetna vanor. Det stora problemet är att data måste samlas in under väldigt lång tid och vi kan inte i förväg veta vem som uppfyller kriterierna för en ”avvikande” person kopplad till ett yttre hot. Därför måste FRA spara på sociogram över en stor mängd människor, med andra ord en omfattande kartläggning av helt oskyldiga människor.

Tidigare under kvällen såg jag de fyra allianspartiernas partiledare sitta och diskutera med Ekdal i ett program på fyran. Man medgav att frågan om FRA skötts illa, men var uppenbarligen fortfarande av den åsikten att det hela mest handlade om ett pedagogiskt problem. Göran Hägglund anlade sin mest avspända min och påstod att vad det handlade om var bara att lagfästa det som FRA de facto sysslat med de senaste tjugo åren. Jag minns inte hur länge vi haft teletrafik genom kablar, men inte är det tjugo år.

Dessa politiker skrämmer mig, inte därför att jag egentligen tror att de vill övervaka mig och en massa andra, utan därför att de sitter i en regering som uppenbarligen har noll koll på vad det är för lag de drivit igenom. Det enda de talade om var att de sett tecken på att debatten hade svängt, att händelserna i Georgien skulle fått folk att tänka om, att allt flera accepterade att vi faktiskt behövde en underrättelsetjänst. Som om det vore det som ifrågasatts! Vilken regering som helst skulle ha antagit en lag lik den som vi har drivit igenom, påstod Göran Hägglund. Nej, vilken regering som helst skulle inte det. Bara en riktigt medioker regering förvaltar sitt regeringsmandat så skrämmande illa som den vi nu dras med har gjort.

FRA-lagen måste rivas upp och den kommer att rivas upp; det finns helt enkelt alltför många förnuftiga människor inom alliansblocket för att en sådan skrämmande lag ska kunna finnas kvar. Den är inte förenlig med ett anständigt demokratiskt statsskick.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

4 responses to “Praetereo senseo att FRA-lagen måste rivas upp.

 1. ”Jag minns inte hur länge vi haft teletrafik genom kablar, men inte är det tjugo år.”

  Hur gick teletrafiken innan dess?

 2. De ”kablar man talar om i debatten är fiberkablar, genom vilken ca95 % av all data ovh teletrafik går. Den tekniken är inte så gammal.

 3. Pingback: Media och sanningen « Ett hjärta RÖTT

 4. Vi bloggare vet ju oftast ingenting.

  MEN!

  Alla påståenden är sanna i vissa avseenden, falska i vissa avseenden,
  meningslösa i vissa avseenden, sanna och falska i vissa avseenden,
  sanna och meningslösa i vissa avseenden, falska och meningslösa i vissa evseenden,
  och sanna, falska och meningslösa i vissa avseenden.

  http://tarmplack.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s