Vissa har de vassa verktygen

Solzjenitsyn är död och jag tänker på senare delen av sjuttitalet och in på åttitalet. Jag läste Gulag-arkipelagen då och det var en skildring av ett fullkomligt absurt samhälle, ett brottsligt samhälle, och Solzjenitsyn är en stor författare just för att han faktiskt kunde skildra Gulags tröstlöshet i böcker som det inte gick att slita sig ifrån. Kanske blev det möjligt för honom att skriva genom Chrustjoffs töväder, men sen kom Brezjnews kyla och karln blev utvisad. Han hamnade i USA, och alla som väntade sig den forne regimkritikerns hyllning till det fria västerlandet blev besviken; Solzjenitsyn dissade hela den bedrövliga marknadskapitalismen, menade att den var ett andligt förfall och längtade tillbaka till något som nog för längesen försvunnit från jordens yta. När han så småningom kom tillbaka till Sovjet, som då blivit Ryssland, vara han djupt kritisk och politiskt på väg att bli en riktigt suspekt figur, nästan en förelöpare till de dagens nationalister som hyllar Putin nästan som en tsar. Men Solzjenitsyn skulle nog inte hängt på Putintåget heller. Den klarsynte regimkritikerna hamnade i den förvirring där de flesta klarsynta irrar omkring för att försöka utröna vad det är som är så fel.

Hur ska den träffande kritiken skrivas? Det är den springande punkten och för vår del måste den ju sikta in sig på det faktum att den för många äntligen liberala regering vi nu har fått drivit igenom den minst liberala lag vi sett på årtionden. Inte ska jag avundas Solzjenitsyn, för att han som rätt man befann sig på rätt plats och behärskade just de rätta intellektuella verktygen för att åstadkomma ett storverk som Gulagarkipelagen. Men vi, som klagar över att det är jobbigt att titta på teve på grund av all reklam, som upplever oss tagna i anspråk av de som förväntar sig vår konsumtion så illa att vi nästan känner oss våldtagna i anspråk, hur ska vi vässa våra kritiska motvapen?

Man prövar orden… ”Sökmotorstyckningssamhället”? Ett stort antal sökmotorer söker delar av och egenskaper hos oss, som handlar om våra konsumtionsvaror och våra eventuella förbindelser med andra som har förbindelser med en kanske redan död terrorledare. Det är inte så lätt att förbli hel och ren, som våra mödrar ville att vi skulle vara. Solzjenitsyn var hel och ren, skrev en lysande kritik av det samhälle han befann sig i under gulagepoken, och snubblade sedan ut i vår marknadsliberlismkonsumism med totalt fel verktyg, och nu är han död, för så är det: vi föds oändligt hela och rena och dör innan vi rått bot på det faktum att vi blivit begränsade och styckade.
Andra bloggar om: , ,

Annonser

One response to “Vissa har de vassa verktygen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s