Dags att testa lite civilkurage?

Det här med att avlyssna medborgare är ju lite av en svensk specialitet. Har man varit med några år så minns man som jag IB-affären, man minns SAPO och man vet därigenom att det just nu så massivt kritiserade förslaget om hur FRA ska få lov att registrera mail och sms som passerar våra gränser inte är någonting som vi speciellt kan kritisera borgarna för, eftersom sossarna under sin långa regeringsperiod varit väl så benägna att ägna sig åt åsiktsregistrering. Den som kanhända vill berömma det faktum att det nu kommer att ske helt öppet i stället för som tidigare i hemlighet har naturligtvis sina poänger. Dock är det så att skamlösheter inte blir mindre skamlösa för att de sker fullt öppet och inte i hemlighet. Snarare är det väl så att denna nya öppenhet tyder på en rätt så skandalös oförmåga hos våra politiker att överhuvudtaget uppfatta vad som är skamlöst. Hur i herrans namn kan denna oförmåga ha uppstått?

Egentligen är det här en fråga där jag nästan förväntat mig mera av borgarna än av sossarna. Som statsvetaren Ulf Bjereld påpekar i en DNartikel skiljer sig sossarnas förslag inte så mycket från borgarnas. Alltså vänder vi bloggare och alla andra opponenter mot den nya FRA-lagen oss mot den enskilde politikern, som vi vet finns lite här och var och som faktiskt har någorlunda fungerande tentakler kvar för att kunna uppfatta saken så illa som den är. Vi hoppas på Federley, som ju egentligen inte är så mycket att hoppas på eftersom han själv säger sig våndas över sin framtida karriär och över att folk i partiet ska bli arga på honom om han röstar som han tycker. Vi hoppas på muffarna och Wykman som sätter press på de moderata riksdagsmän som de vet är emot lagförslaget. För som alla vet: det behövs bara fyra nejröster bland det borgerliga blocket för att förslaget ska fällas.

Partilojalitet är ju inte något att bara vifta bort: vi väljer ju faktiskt partier mera än vi väljer individuella riksdagsmän och det vi väljer är de partiprogram som riksdagsmännen företräder. Därför förväntar vi oss en viss lojalitet från partiernas företrädare, så att vårt röstande inte ska bli helt meningslöst, som det blir om de individuella riksdagsmännen, i de frågor som kommer upp i riksdagen, skulle rösta helt och hållet som de själva tycker. Så okej för partilojaliteten och jag hade nog haft lite lättare att förstå en sådan argumentation för att rösta ja i nästa vecka än den som Federley presenterar.

Alltså måste man hitta något som står över partilojaliteten, som överhuvudtaget står över alla lojaliteter, och det är inte så svårt. Det finns nämligen något som heter civilkurage, och det är ett av de vackraste orden jag känner till. Med civilkuraget som motivation kan man gå emot vilket parti som helst, ge fan i vilken karriärmöjlighet som helst, och i längden kanske ändå framstå som något av en vinnare, eftersom man uppenbarligen har det för samhället mest värdefulla kuraget. Om ens parti är på väg att genomdriva en förkastlig spionerilagstiftning, och om man faktiskt tillhör den utvalda skaran som begriper hur skamlöst detta lagförslag är, så nog borde man kunna sätta sig över lojaliteten i namn av just detta civilkurage. I nästa vecka kommer det att visa sig hur mycket av denna ädla vara våra borgerliga politiker besitter. Och återigen – jag tror inte att sossarna är så mycket bättre i det här avseendet än vad borgarna är. Men det är nu dem vi har att ställa vårt hopp till.

Till slut: jag kan inte låta bli att sprida vidare den här underbara filmsnutten; en parafras på ”Döda poeters sällskap”, som Mattias Svensson och Freddie Westerlund, goda och tvättäkta liberaler bägge två, har åstadkommit. Själv hämtade jag den från Kamferdroppar.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser

7 responses to “Dags att testa lite civilkurage?

  1. Pingback: FRA-lagen « Christermagister

  2. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Ett och ett halvt års kampanj kan bära resultat

  3. Pingback: Var det inte för sent? « My Weblog

  4. Pingback: Bloggen Bent - Blogginlggen » Visst är du trött på FRA, lille vän?

  5. Pingback: Tomas Tobé röstar fel om FRA, vem är förvånad? | joinsimon.se

  6. Pingback: Nordkorea har diktatur så därför inför vi det också! « My Weblog

  7. Pingback: Om du känner en riksdagsledamot? | El Rubio talar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s