Ge fan ivåra mail!

Det är beklämmande hur man från regerings- och myndighetshåll alltid måste småljuga för att motivera kontroversiella lagändringar. Då Försvarets Radioanstalt motiverar det lagförslag som riksdagen antas klubba igenom om en vecka och som kommer att innebära fritt fram för avlyssning av all privat digital trafik till utlandet, påstår man att det egentligen handlar om precis samma sak som FRA sysslat med sedan andra världskriget, dvs signalspaning. Det är ju inte sant. FRA:s spaning har handlat om radiosignaler, det har aldrig handlat om möjligheter att sprätta upp brev, avlyssna telefonsamtal och dylikt.

I själva verket skulle det blivit en ordentlig skandal om det avslöjats att FRA sysslat med något sådant och ett förslag för säg tio, tjugo år sedan om att ge FRA rätten att läsa alla brev adresserade till utlandet skulle varit fullständigt omöjligt. Idag skickar vi inga brev till utlandet, vi skickar mail eller använder oss av våra telefoner. Så varför ljuger man så skamlöst om att det lagföslag som är på väg att klubbas igenom inte skulle utgöra någon väsentlig skillnad mot vad FRA tdigare sysslat med?

Det vore en avsevärd skillnad om FRA förutom rätten att avlyssna radiotrafik även hade rätten att sprätta upp brev adresserade till utlandet och avlyssna telefonsamtal. Skillnaden blir inte mindre för att teknikens utveckling lett till att vi idag hellre och oftare skickar elektroniska mail än gammaldags snigelbrev. Jag vill lika lite att myndigheterna ska öppna mina e-mail, som jag för tjugo år sedan ville att de skulle öppna mina kuvertomslutna brev. FRA:s befogenheter står inför en helt avgörande skillnad, om lagförslaget klubbas i nästa vecka. Varför kan man inte stå för detta, varför måste makthavarna ljuga oss rätt upp i ansiktet, och dessutom förolämpa oss genom att inbilla sig att vi går på det? Det är vår integritet det gäller. Ge fan i våra mail!

Om bara några borgare kunde ha tillräckligt med civilkurage för att rösta emot förslaget! Det behövs bara att fyra stycken tänker till lite längre än partilojaliteten. Nog finns väl dessa fyra? Visst finns ni?!

Piratpartiets Cristian Engström har bloggat utmärkt om det här, så också till min stora glädje återuppflutna Vänstra stranden. Läs också artikeln från gårdagens Aftonbladet.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

9 responses to “Ge fan ivåra mail!

  1. Pingback: opassande » Blog Archive » 5 dagar kvar tills riksdagen sviker svenska folket

  2. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Varför får senildementmedia presstöd?

  3. Pingback: Att kontrollera genom att tysta är att begå övergrepp « WitchBitch

  4. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Förklara för mig som om jag vore fem år

  5. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Gammelmedia vaknar om FRA

  6. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Radiodebatter idag

  7. Pingback: De s.k. bloggarna med full rulle i FRA-debatten… | Bloggtidningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s