Ännu en som skäms över våra förtroendevalda

Såg ett inslag i kvällens Uppdrag granskning om de som på helt ideell basis ägnade sig åt att erbjuda dem som befinner sig här i landet utan papper den läkarvård de behöver. Beundransvärda människor! Som egentligen har som sitt främsta mål att inte behövas längre. Så blev det tyvärr inte. Med den förkrossande majoriteten 265 – 33 antogs igår den nya sjukvårdslagen, trots att den stött på massiv kritik från tunga instanser som FN, Läkarförbundet, Röda Korset och Svenska Kyrkan. Lyssna gärna på vad Anne Sjöberg, sjuksköterska vid Rosenbergska stiftelsen i Göteborg, har att säga i en intevju i tidningen Dagen:

– Lagen innebär att de papperslösa får lita till civilkuraget i samhället. De har ingen lagstadgad rätt till sina mänskliga rättigheter. Det blir helt godtyckligt vem som får vård och de kan när som helst bli avvisade. De kommer att vara svagare, räddare och sjukare innan de uppsöker vård, säger hon.

-Läkare och sjuksköterskor ställs inför ett omöjligt val. Att avvisa människor bryter mot det grundläggande i vårt uppdrag och mot läkarnas etiska regler. Vi behöver stöd och regelverk i vårt arbete. Det är en katastrof att det blir en sådan brist i regelverket, säger hon. Sjukvården ska alltid, till och med i krig, hållas utanför konflikter och får aldrig bli ett påtryckningsmedel.

Det finns alltså en stor grupp människor här i landet som saknar lagstadgad rätt till sina mänskliga rättigheter??! Men alla ni 265 riksdagsledamöter, hör ni inte hur det skär ihop som den allra mest misslyckade politiska soppa ni förmodligen åstadkommit? Skäms på er!

Anne Sjöberg fortsätter intervjun med att fråga sig om vi inte kommer att behöva en Lex-etik-lag, enligt vilken alla som gör sig skyldiga till brott mot grundläggande etik för alla som arbetar inom vård och omsorg, kan anmäla sig själva. Ett rimligt krav, från en som tidigare hade som målsättning att inte ens den verksamhet hon på sin fritid ägnar sig åt skulle behövas längre.

Kamfer-Charlotte har bloggat om detta här och här och här. Maziej Zaremba har skrivit om det här. Om sossarnas svek mot de papperslösa har Roya på Royas och Matildas blogg ett fantastiskt bra inlägg.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

One response to “Ännu en som skäms över våra förtroendevalda

  1. Fruktansvärt…år 2012….politiker är inte bättre människor än andra…..tvärtom…det är ju dom som har makten och möjligheten att göra det rätta…..men avstår. Jag ska genast vända mig till Rosenberska stiftelsen och erbjuda min hjälp. Sonja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s