Vi vill alla vara goda

Det finns väldigt få medvetet onda människor. Det vill säga människor, som upplever sig själv som onda och väljer den ondska de anser vara mest effektiv för att uppnå vad det nu är de vill uppnå. Hitler menade sig vara en god människa som ville eliminera det han såg som det starka judiska hotet mot den tyska staten. Stalin menade sig eliminera alla kontrarevolutionära hot mot den rådande proletariatets diktatur, som skulle säkra det framtida socialistiska samhället, vilket han menade var ett gott samhälle. Den tyrraniske tvättstugetanten, som vi har här i huset liksom alla har i sina hus, menar sig värna om tvättstugornas befrielse från dåliga inflytelser från sådana där normalslarviga typer som exempelvis jag.

Fritzl skriker på en löpsedel, att han inte alls är ett monster, han var bara orolig för dottern, som han menade inte kunde fixa friheten från honom, som hon av någon för honom obegriplig anledning försökte rymma ifrån. Satan tyckte att envälde var dåligt, att andra, exempelvis han, skulle kunna vara med och bestämma, vilket Gud å det bestämda motsatte sig eftersom Gud var det enda goda och alla andra som tycker sig goda och vill vara med och bestämma uppenbarligen måste vara onda. Pedofilerna är alldeles övertygade om att små barn inget hellre stundar efter än att få ha sex med vuxna och ger dem därigenom det de så hett eftertraktar; de upplever sig i den meningen som goda. Liksom alla tyranner, knepiga familjeöverhuvuden och tidningsdebattörer, ja till och med bloggare, är goda. Alla överlevare i blomrabbatten är goda, när de övervunnit konkurrentogräsen och sticker upp sina dallrande skira hjärtlöv ovanför den svarta jorden. Bakterierna är goda i sin kamp mot all antibiotika som vill eliminera dem som ras, de muterar i hjärtans lust, precis som våra goda politiska partier försöker mutera för att överleva.

Mörkret finns i felaktiga sätt att tänka. Därtill bristande förmåga att se. Därtill en skriande brist på kärlek. Det kan inte vara fel att tänka sig att Hitler skulle kunna bli annorlunda. Kan man inte tänka sig att en sån som Hitler, om han fått växa upp med kärleksfulla föräldrar som såg honom, alltså inte observerade, utan verkligen såg, som på alla möjliga sätt övertygade pojken om att han var älskad och välkommen till jorden, att en sån Hitler inte skulle funderat så mycket på judarna som roten till allt ont och därigenom inte ha blivit den monsterledare han blev, så har man kanhända någon sorts människosyn, men likafullt en fundamental oförmåga att se människan.

Roten till allt ont är dumhet och brist. Lägg till till detta vår oftast otillräckliga förmåga att se vår nästa – för vi ska komma ihåg hur lätt det är att ha en människosyn, jämfört med hur svårt det är att se en människa! Det behövs ingen metafysik, vi behöver inte det drama om undersåten som satte sig upp mot chefen, i vilket vi alla har att inordna oss och spela med i. Vi behöver kunskap och åter kunskap, psykologer, kuratorer, allmänhumanistiska pratkvarnar, konst och litteratur, essäister av typen Georg Klein, vi behöver kort sagt tänka, i stället för att oja oss över att där borta är det så mörkt så jag ser ingenting. Att offra den humanism vi under nittonhundratalet ägnat så mycket möda för att utveckla, därför att vi trott att det inte är alltför dåligt med kunskaper om ett ämne, till förmån för metafysikens tvivelaktiga glödlampor, tror jag inte är någon god idé.

Om ondska har det debatterats i Svd, av psykologiprofessor Martin Grann, av teologen och prästen Annika Borg, och krönikören Göran Skytte. Intressant har Tankar i natten bloggat om detsamma. Och Badlands hyena är som vanligt rolig!

Andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s