Så småningom civiliseras väl även vi…

Hur vår uppfattning om vad som är rätt eller fel legitimeras och hur den utvecklas över tiden är verkligen ett intrikat problem. Man skulle kunna tänka sig ett samhälle där det anses vara okej att pappor förfogar över sina döttrar och kan använda sig av dem som förlustelse och delvis föröka släktet via förbindelser med dem. I ett sådant samhälle skulle Joseph Fritzl inte anses vara en ondskefull typ. Han skulle vara rätt så normal.

I ett sådant samhälle lever vi inte. Däremot lever vi i ett samhälle där det är helt okej att spärra in djur i minimala lokaler i vilka de födes upp för att så småningom slaktas, för att vi ska äta dem. På senare tid har djurrättsaktivister och en del filosofer, såsom Peter Singer och även, har jag för mig, vår egen Torbjörn Tännsjö, ifrågasatt detta. Om deras perspektiv visar sig vara det rätta, så kommer mitt och många andra köttätares beteende att till slut förefalla riktigt ondskefullt.

Om vad som är rätt eller fel, ont eller gott, framför allt handlar om vad vi kommer överens om, så är känslan för rätt eller fel, aversionen mot det vi anser vara ont, så stark och så genuin att den snarare än som något framresonerat förefaller vara nedärvd i våra gener. Förmodligen för att den har en viktig funktion för vårt sätt att fungera tillsammans. Djurrättsaktivistens argument mot köttätaren är svåra att bemöta, eftersom djurrätsaktivisten egentligen har alla argumenten på sin sida. Och då blir djurrättsaktivistens moraliska indignation mot oss som äter död muskelmassa rätt så problematisk.

I fråga om vad som är rätt eller fel, ont eller gott, har jag ingen lust att välja mellan teologi, psykologi, filosofi eller vetenskap. Det är ett ständigt meningsutbyte utifrån skilda referensramar, och det är en ständigt fortgående process i stället för något en gång för alla avgjort. Det som är självklart för oss idag kan om hundra år te sig som monstruöst. Någon kan kläcka en tanke som ingen tidigare har tänkt och vips blir det som alltid varit så normalt något riktigt fasansfullt. Jag läser gärna det som skrivs vare sig det skrivits av teologer, psykologer, filosofer eller vetenskapsmän. Det är alltid fråga om texter, som på olika sätt väcker tankar. Att alla dessa genrer, eller vad man ska kalla dem, discipliner kanske, skulle utesluta varandra, är en omöjlighet, de fortsätter knorra sina käpphästar och kommer ibland i galopp på riktigt, så att de antingen tillför det allmäna något väsentligt eller också sluter sig in i sin egen omöjliga fanatism. De finns alla med i den utveckling där vi fortsätter komma överens om vad som är rätt eller fel och där vi åtminstone försöker komma överens om vart vi vill med det där som är vårt samhälle.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s