Skilj mellan ideologi och praktik!

De flesta ideologier jag kommer på har namn som slutar med suffixet ”-ism”, men det innebär inte att allt som slutar på suffixet ”-ism” måste vara en ideologi. För att kunna kalla något för en ideologi måste det vara någorlunda sammanhållna idéer om hur ett samhälle bör styras och om hur människorna i samhället interagerar med varandra. Alltför ofta sammanblandas ideologi med vad man snarare skulle kunna kalla praktik. Stalinism kan exempelvis knappast hänföras till kategorin ideologier. Fastän Stalin skrev tjocka böcker hade han inte mycket att lägga till det som redan sagts av andra, exempelvis Marx, Engels och Lenin, som huvudsakligen ligger bakom kommunismen, som otvivelaktigt är en ideologi.

När man som Forum för levande historia på regeringsdirektiv talar om kommunismens brott, så menar man alltså den praktiska politik som verkställdes av exempelvis Stalin eller Mao. Att Stalin bedrev terror är det knappast någon som förnekar, men bland offren för denna terror fanns åtskilliga kommunister. Bland motståndsrörelserna under andra världskriget fanns åtskilliga kommunister. Ingen av dessa hyste uppfattningen att statlig terror skulle vara en huvudingrediens i den kommunistiska ideologin.

Lika lite brukar man hänföra de brott som genomfördes under kolonialismens epok till liberalismen, trots att liberalismen var den bärande ideologin bakom den ständigt nya jakten på råvaror och marknader. Därför att kolonisalismen var ingen ideologi, det var en praktik. Vi talar därför inte om ”liberalismens brott” eller ”de brott som skedde i liberalismens namn”, då vi talar om fruktansvärdheterna under kolonialismen. Lika lite brukar vi tala om liberalismens brott då vi talar om det hopkok mellan CIA, IMF ocg Chicagoskolans ekonomer, vars framfart sedan sjuttitalet dokumenterats i Naomi Kleins bok Chockdoktrinen, eftersom detta är en praktik av mördande och undantagstillstånd som inte kan likställas med liberalismen som ideologi.

Dokumentera gärna dessa brott, ju mer vi vet om dem desto bättre. Diskutera också gärna ideologier, huruvida det i den kommunistiska ideologin finns svagheter som skulle kunna förklara utvecklingen av Sovjetsamhället mot stalinistisk terror, eller huruvida det i den liberala ideologin finns svagheter som skulle kunna öppna dörren för avarter och exesser i likhet med kolonialism och nyliberalism. Sådana diskussioner är alltid fruktbara och ett viktigt inslag i en levande demokrati. Men ett Forum som på regeringsdirektiv ska fastslå tvivelaktiga sanningar om kopplingen mellan ideologier och historiska skeenden är vi inte betjänta av.

Kommunism och socialism är ideologier som spelat en avgörande roll för samhällsutvecklingen sedan mitten av artonhundratalet och som inte enbart lett till terrorregimerna i Stalins Sovjet och annorstädes utan också till de blandekonomier som utvecklades i Västeuropa och som nu till varje pris ska svärtas ner. Det är rätt beklämmande.

Bloggat om detta har Ett hjärta rött, Svensson.
Inte förstått mycket av detta har Lena Adelsohn Liljeroth.

Synpunkter har också Bo Rothstein i dagens SvD
Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

2 responses to “Skilj mellan ideologi och praktik!

  1. Mycket bra! Det har varit tröttsamt att läsa debatten. Har starka funderingar på att börja definiera mig som kristen kommunist, bara för att göra en markering.

  2. Pingback: Hur skrivs historia? « Som jag bäddar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s