Privatisera helvetet!

Vilken lite lustig idé, som nu är i svaj i Danmark, att man skulle kunna avskaffa helvetet, ungefär som man avskaffar fastighetsskatten och vinmonopolet och annat sattyg som hemsöker oss i förmodligen all evighet. Det är längesen jag läste i bibeln, men nog pratar väl Jesus om ett ställe där man ”får gråta och skära tänder”, kanske inte i så måleriska ordalag som Dante och andra senare skulle göra, men ändå.

Jag är inte kristen och funderar just därför inte så mycket på huruvida man skulle kunna avskaffa helvetet, eftersom för min del är helvetena på jorden så mycket mera påtagliga och ibland hopplösa. Men man kanske skulle kunna privatisera helvetena, lägga ut dem på något slags enterprenad. Den som mest högkvalitativt plågar andra till mest billiga pris vinner upphandlingen. Det skulle kunna bli en helt ny bransch!

Om sedan olika företag konkurrerar om utformandet av helvetena, så kanske de inte blir riktigt så djävliga som om en statsreligion, eller om det så är en sekulariserad stats religion, kommer på hur de i evighet ska halstra oss syndare om vi inte passar oss. Man kan välja billigt, miljövänligt bränsle, exempelvis, då man hålle de eviga eldarna vid liv. Finns mycket att göra. Entreprenörer borde vädra morgonluft.

När jag dör, kommer jag väl förmodligen mötas av en röst som säger ”Tack för att du valt Cool-And Softly-Burning-Hell som ditt hinsidesalternativ! Vi ska grilla dig på det mest humana sätt som den moderna tekniken fått fram”. I förlängningen borde man väl också kunna privatisera den där utsållningsmekanismen, alltså bestämmandet av vart den avlidnes själ hör. Den där Husmark skulle passa som VD i ett sådant företag. Välj ”vi- som- väljer- rätt- AB”, så får vi en mera tidsanpassad eskatologi än den där Petrus som står och skramlar med sina gamla rostiga nycklar!

Lite nytänkande kring de där uråldriga frågorna kan aldrig skada! Varför ska egentligen statsmakten – eller förlåt religionsmakten, få bestämma vart jag ska? Ge individen valfrihet, så kan hon välja mellan tråkiga himmelsalternativ och inte så tokiga helvetsalternativ, framtagna av förnyare som bestämt sig för att inte stirra sig blinda på det där med att helvetet ska plåga. Det skulle ju rentav kunnat utvecklas till ett mysigt ställe. Och det skulle kunna skapa arbetstllfällen, emedan de helvetsnära tjänsterna skulle kunna kopplas till de hushållsnära. Det finns otaliga möjlighetet kring denna fråga.

Bloggat: Svensson

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s