Torture President

Presiden George W Bush har nu missat chansen att bättra på sitt katastrofala eftermäle genom att äntligen sätta stopp – eller åtminstone inte förhindra att det sätts stopp – för de gängse uppfattningarna inom CIA och lite varstans annorstädes i det amerikanska samhället att det är okej med tortyr, bara det är sådan som inte är olaglig, vilket för Bush uppenbarligen betyder att den bör vara av det sofistikerade slag som inte syns. Cordelia Edwardsson skriver om det i dagens SvD:

Tänk om debattörerna i radion hade tagit upp en entydig, aktuell moralfråga, en moralfråga kring vilken det är chockerande tyst bland den svenska regeringens ledare. Jag syftar på det ­faktum att president George Bush nu har inlagt sitt veto mot den amerikanska kongressens beslut att förbjuda tortyr som förhörsmetod. När ­pro­grammet sändes hotade Bush att vidta just denna åtgärd, men skulle inte redan det ha räckt för ett moraliskt ramaskri, eller åtminstone en mera handfast moraldebatt?

Jag har under eftermiddagen surfat runt lite på amerikanska bloggar och funnit en hel del ärkeamerikaner som skäms över att ha en ledare som ställer deras land i en så dålig dager. Jag har också varit på bokrea och äntligen införskaffat mig Naomi Kleins nya bok ”Chockdoktrinen”, där CIA:s sorgliga historia visavis tortyr är en viktig ingång till att förstå världen av idag. Jag har vidare sett ett bedrövligt inslag i Svt:s nya serie ”korrespondenterna” från dagens Bagdad, där amerikanerna byggt murar för att försöka skilja de stridande åt, och därigenom ådragit sig än större hat från befolkningen.

Vilken form av tortyr det än är fråga om, sådan som lämnar synliga spår eller sådan som inte gör det, men som ibland är mycket värre genom de ickesynliga mentala spår den lämnar, så har den inte i civiliserade samhällen att göra. Eller tycker den svenska regeringen, som Cordelia Edwardsson anklagar för en chockerande tystnad, att den har det?

Om den svenska regeringen inte tycker det, så borde den protestera. Det handlar om att upprätthålla något som vi utan att skämmas kan kalla för en civilisation, på denna vår planet. Civiliserade människor ägnar sig inte åt tortyr.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

2 responses to “Torture President

  1. Tortyr är aldrig försvarbart. Det är talande att McCain, som var politisk fånge, helt avvisar även skendränkning. Det är förstås lättare att kritisera US där behandlandet av fångar är mer öppet och föremål för lagliga konsekvenser,)oftast). Aktörerna i Abu Ghraib har blivit bestraffade. Att Tortyr förekommer vanligare i arabstaternas diktaturer ser man gärna genom fingrarna med.
    Iraq är en sorglig röra , men det är lättare att kritisera än ta hand om. Det är inte utan att många saknar Saddam styrka. De stora motsättningarna i Iraq fanns redan på plats och underskattades av Bush. Murarna skapade inte dem. Nämnde inte Naomi Klein hur Iraq grymt styrdes av en minoritet. Tala om tortyr. Cia bleknar.

  2. Pingback: Oops, I did it again « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s