Demokratin, ännu en gång

De frågor som Carl Tham tar upp i ett debattinlägg i Dagens DN borde vara brännande. Hur den svenska demokratin mer och mer börjar ersättas av en ämbetsmannastat har jag skrivit om här och även här. Att Carl Tham nu tar upp samma problematik med avseende på hur vårt EU-medelemsskap påverkar oss och hur socialdemokratin lägger sig platt inför det faktum att EU:s jurister nu är på väg att ta över flera centrala frågor som tidigare varit föremål för demokratisk debatt och politiska beslut, är alldeles utmärkt. Så här skriver Tham:

Jurister och experter beslutar utanför demokratins räckvidd. Inget ansvar kan utkrävas. Folkstyret försvagas. De allmänna valen betyder mindre för utformningen av lagar och regler som formar samhället. Det går ju inte att förneka men faktum är att inget av de partier som i koalition över blockgränserna driver den svenska EU politiken medger att det förhåller sig så.

Den svenska ämbetsmannastaten byggdes upp under Gustaf Vasa och Axel Oxenstjerna och var den som styrde här i landet fram till demokratins genombrott kring förförra sekelskiftet. Tecknen på att något håller på att hända med demokratin, inte bara här i Sverige utan runtom i världen, har varit många men samtidigt inte helt tydliga och framför allt inte uttalade. Det som Tham kritiserar socialdemokratin för är att den deltagit i den mörkläggning av det som faktiskt sker, inte minst i vår anpassning till EU:

Men om det alltså finns ett tyst gillande av att tunga ekonomiska frågor förs bort från folkstyret är det ändå svårförståeligt att man inte gjort större motstånd mot
EU:s expansion på en rad andra områden. Eller att man överhuvud tagit inte vill medge att här finns ett allvarligt problem. Inte ens EG-domstolens utslag i Lavalfallet tycks ha lett till några allvarliga socialdemokratiska kommentarer. Domen innebär bland annat en viss begränsning av strejkrätten, en begränsning som i många stycken stämmer med vad Svenskt Näringsliv önskar och vad moderaterna länge drivit men inte vågat föra fram i regeringspolitiken – och som socialdemokratin motsatt sig. Nu kommer EG-domstolen högern till undsättning.

Jag har tidigare skrivit om hur kapitalismen faktiskt inte längre har något behov av demokrati och att det är detta som är grundorsaken till den kris för demokratin jag menar man kan tala om idag. Det fanns förvisso ett samband mellan framväxten av modern marknadsekonomi, kapitalism och demokrati men dessa är inte alls särskilt tydliga idag. Socialdemokratin och arbetarrörelsen kämpade för demokrati av helt andra skäl, och det finns all anledning att vitalisera dessa skäl om vi inte vill att det demokratiska styrelseskicket ska ersättas av en ämbetsmannastat, kanske rentav på EU-nivå.

Demokratin som styrelseskick kommer naturligtvis att finnas kvar, det har alltför stark värdeladdning för att någon seriös politiker skulle ifrågasätta det. Men risken är att det blir mer och mer ceremoniellt och får mindre och mindre faktiskt innehåll.

Bloggat: Jensholm.se

Vitaliserande om demokratin skriver Erik Svensson på sin blogg.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s