Är högern stadd i förbruning?

Ali Esbati fångar min oro på sitt senaste inlägg bättre än jag ikväll skulle kunna formulera den själv:

Det som borde ha diskuerats mer och som blir helt akut nu, är att just denna etablerade borgerlighet stadd i förbruning, är huvudproblemet för aktiva antirasister och för alla som vill försvara innehållsligt liberala och allmänt anständiga företräden i ett samhälle som det svenska

Är vår höger ”stadd i förbruning”? Jag skulle kanske inte tyckt det om jag inte surfat runt rätt mycket på nätet och därför på senare år fått en helt ny inblick i vad folk på högerkanten tänker och tycker. Jag har hittat ”libertianska” bloggar som ifrågasätter demokratin som styrelseskick. Jag har hittat bloggar som tycker att folk ska få beväpna sig, och använda vapnen, eftersom våra sociala institutioner inte längre fungerar som de ska. Och i offentligheten har då och då någon fondförvaltare konstaterat att vår ekonomi funkar tämligen bra, trots våra politiker.

Liberalismen växte fram ungefär samtidigt som vår moderna demokrati, helt enkelt därför att företagarna behövde den. Arbetarna behövde den också, fast för andra syften: för dem handlade det om åtta timmars arbetsdag, lagstadgad semester och andra välfärdsreformer. Men den moderna kapitalismen, behöver den demokratin? Det är förvisso viktigt att fundera över vad som är demokratins verkliga värde. Finns alternativen? De flesta marknader fungerar utmärkt under diktaturer. Demokratin behövs alltså inte för att marknad eller kapitalism ska kunna finnas, den behövs för helt andra saker. Den behövs för att vi samhällsmedborgare ska kunna välja mellan olika samhällsalternativ.

Har vi fortfarande ett val mellan olika samhällsalternativ? Eller ska vi bara acceptera det som förs fram som ”den enda vägen”?

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

5 responses to “Är högern stadd i förbruning?

 1. Det påstås ibland att kapitalismen skulle vara en viktig förutsättning för demokratin, men vad jag förstår av historiska erfarenheter, går inte ett sånt påstående att belägga.

 2. Det är nog snarare demokratin som varit en förutsättning för kapitalismen, eftersom den gav ”de ofrälse stånden, dit borgarna räknades, ett större politiskt inflytande. Men är den det på samma sätt idag?

 3. Pingback: Demokratin, ännu en gång « Som jag bäddar

 4. Det finns inga belägg för att ”högern” är stadd i förbruning. De konservativa (läs KD) är mindre än någonsin medan alla andra som bekänner sig till högern rör sig mer åt det liberala hållet. Det betyder öppnare gränser och mer frihet för alla.

  Vänsterpartiet har fortfarande ledande medlemmar som hyllar Kuba och Venezuela, länder där tryckfriheten, yttrandefriheten och äganderätten inskränks å det grövsta.

  Socialdemokraterna och deras flört med extremhögern (Reepalu och Johansson) är en annan källa för oro. Ett parti som inte längre har en egen ideologisk grund (de märkte att den förra inte fungerade särskilt bra) kommer att skifta åt vilket håll som helst för att behålla makten – även åt det brunare hållet.

  Ali Esbati, hur skicklig retoriker han än må vara, är inte känd för att hålla sig till fakta. Han förlitar sig till spådomar och ironi. Du kanske bör tänka efter en extra gång innan du anammar hans verklighetsuppfattning.

 5. Förbruningsfaran ser jag tyvärr mitt bland liberalerna. Dvs där man för något decennium sedan skulle bli mycket förvånad över att finna den. En ökad privatisering innebär också en större slutenhet. jag kan tyvärr inte hålla med om att samhället gått mot en större öppenhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s