Fackets mafiosometoder och individens rättigheter

Får man anta att högerliberalbloggarna kommer att gå igång på det här under morgondagen? En konditoriägare som liksom själv vill sköta förhandlingarna med sina anställda? Och några hemska mafioso- hells angels- bandidos-liknande fackföreningsmänniskor som förklarat denna stackars konditors konditori i blockad?

Naturligtvis är det bättre att sköta förhandlingarna själv, för då har man ju alla trumkort på handen. Och det är ju faktiskt mycket roligare att förhandla när man själv befinner sig i överläge än då man tvingas förhandla med en tämligen jämnstark partner.

Det är lite skrämmande med denna uppsjö av folk som kallar sig liberaler och som är så fullständigt renons på kunskaper om att den svenska modellen fortfarande är den vi har här i landet, att konflikträtt och strejkrätt fortfarande råder och att till kategorin individer räknas inte enbart restaurangägare, salladsbarägare, franchiseinnehavare till MacDonaldsrestauranger och konditoriägare, utan också de som är anställda inom allas dessa ägares skötebarn. Individen som jobbade bortemot fjorton timmar om dygnet för en fem- sextusen i månaden åt Lilla Karachi i Gamla Stan är ju faktiskt också en individ. Liksom alla andra hundratals fall av papperslösa invandrare som SAC tagit sig an. Individer och individer och individer. Uppenbarligen är det en ideologisk fråga vilka individers rättigheter vi ska ta oss an. Rätten att ta oss an olika individers rättigheter är däremot en juridisk fråga, och hur man ska diskutera den juridiska frågan med folk som definierar ut dessa individers fackliga representanter som outlaws vet jag faktiskt inte.

Förutom det vi kallar ”Den svenska modellen” finns i Sverige ingenting. Vi har inga lagar om minimilöner och andra anställningsvillkor, som man har i de flesta andra länder. Orsaken till att vi inte har det är förmodligen att väldigt många tycker att ”Den svenska modellen” är ganska bra. Vi har genom åren haft betydligt färre arbetskonflikter än man haft i exempelvis Frankrike eller Storbrittanien. Våra politiker är förmodligen rätt så nöjda med att inte behöva ha minimlönernas storlek som en politisk stridsfråga. Därför finns det inte någon som är så intresserad av att driva frågan om den svenska modellens nedmontering och ersättning av någon sorts lagstiftningsmodell.

Förutom, förstås, blogosfärens liberaler. Förvirrade, okunniga och historielösa sprider de ständigt sin galla över fackliga krav på att kollektivavtal faktiskt måste upprättas för den arbetsgivare som har anställt folk inom sin verksamhet. De bergriper inte att vi inte har några alternativ här i landet till dessa förkättrade kollektivavtal. Den papperslöse, underbetalde och övertidsarbetande invandraren är bara en skitindivid i jämförelse med den superindivid som driver restaurangen och naturligtvis har revisorers ord på att allt gått rätt till. De som hittills gjort något för denna grupp av skamlöst utnyttjade och rättslösa personer är förvisso inte så många: Uppdrag Granskning i Svt som kollade upp hur det går till med städningen på hamburgerrestauranger är ett exempel, SAC blockad av Lilla Karachi ytterligare ett. Någon som känner till flera?

Och över detta ojar man sig och sprider okvädingsord och hotfullheter i det ena blogginlägget efter det andra. Att jämföra våra fackliga organisationer med kriminella outlaws är bara så utbota dumt så man inte skulle tagit det på allvar, om det inte vore för att så många, så skränigt och självrättfärdigt vräker ur sig dylika tillmälen.

Det börjar bli dags för vänstern att definiera vad vi menar med individens rättigheter. Liberalerna levererar så stora ord om dessa rättigheter, men så fort hon står där, individen, i sin konkreta utsatthet, så vänder de henne ryggen.

Svensson har bloggat bra om detta ämne.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

2 responses to “Fackets mafiosometoder och individens rättigheter

  1. Pingback: Brottslig företagare | Svensson

  2. Pingback: Dikt angående blockaden av restaurang Lilla Karashi i Gamla Stan « Som jag bäddar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s