Nynynynynypolitik

I dagens DN lanserar Filippa Reinfeldt och Per Schlingmann något som väl måste betecknas som Nya nya moderaterna. De Nya nya moderaterna ska till skillnad från de gamla Nya moderaterna inte fokusera lika starkt på ägarfrågorna inom vården utan i stället på kvalitén. Det låter ju gott och väl, men tror man verkligen från moderat håll att man ska kunna uppfinna hjulet ännu en gång, när det redan visat sig snurra så dåligt efter förra trixandet med begreppet förnyelse? Och om det inte går den här gången heller, vad kommer då? Nya nya nya moderaterna eller Ännu lite mera nya moderaterna eller slår man till med det lite folkliga stuket och börjar prata om Nygamla moderaterna?

Ibland kan jag undra över om inte detta eviga, inte enbart från moderat håll, tjatande om förnyelse, nyhet och nya, om det inte döljer något annat, som i själva verket är motsatsen till vad det synes vara, nämligen en brist på nya idéer, brist på visioner om hur vi vill ha vårt samhälle, brist på djupare eftertanke om vad som är vitsen med detta konsumtionssamhälle, vars hjul måste snurra fortare och fortare för att hålla det hela igång. För Anderssons, Petterssons och Lundströms del är det bäst att hänga med i karusellen, för utanför den råder det hemska utanförskapets mörker, och där vill ju ingen vara. För att riktigt övertyga oss blir det mörkare i detta mörker ju nyare moderaterna eller liberalerna blir.

Om nu Per Schlingmann och Filippa Reinfeldt verkligen menar något med vad de säger och det inte bara är samma gamla eller nygamla eller nynygamla tomma prat, så undrar man verkligen på vad sätt de anser att slopandet av meddelarskyddet för anställda inom Vårdval Stockholm – Filippas eget skötebarn – ska kunna gagna kvalitén i vården. Meddelarskyddet innebär att en arbetsgivare inte ska kunna efterforska källan om någon anställd kontaktat och lämnat uppgifter till medier om något missförhållande på arbetsplatsen.

Man vill alltså satsa på kvalitét inom vården, samtidigt som man vill minska insynen från de som verkligen skulle kunna granska kvalitén, nämligen de oberoende medier som faktiskt bidrog en gång i tiden till att vi fick något sådant som Lex Sara. Om det är några inom vården som kan tala om hur det verkligen står till med kvalitén, så är det ju faktiskt de anställda. På vad sätt gagnar det kvalitén att dessa ska tystas? Är det kanhända ägandeformen som är anledningen till att meddelarskyddet tas bort? Och är det därför bara dumheter då Schlingman och Reinfeldt skriver i sin artikel att nu ska man inte fokusera så mycket på ägandeformen utan i stället på kvalitén? Som om dessa inte hängde ihop?

Så länge man talar om att fokusera på kvalitét, samtidigt som man tar bort det allra främsta verktyget för kvalitétssäkring, nämligen en orädd och inte på olika sätt nedtystad personal inom vården, är man helt enkelt inte trovärdig. Då blir det inte mycket mera nytt kvar av Nya nya moderaterna än det nyspråk George Orwell beskrev i sin bok 1984. Den boken bör man läsa, om man vill förstå de nynynya moderaterna.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s