Efter att ha varit i Venedig utan att ha dött

Venedig är en märklig stad. Det är nu tredje gången jag besöker den och den är fortfarande lika förtrollande. Venedig var havens härskarinna. En sådan praktfull stad som byggdes på slammet från floderna som rann ner från Alperna. Nu slår havet tillbaka. Varje gång det blir flod, så får venetianarna ta på sig stövlarna, eftersom kanalerna svämmar över. Jag och sambon hade inga stövlar med oss, så vi fick ta av oss skorna, så som synes på denna bild:

20071126venezia-078.jpg

Venedig kommer att sjunka. Alla dessa fantastiska palats, hela denna märkliga stad, kommer att sjunka. På sina håll har man redan övergett bottenvåningarna, eftersom de blir vattenfyllda varje gång det blir flod. Berlusconi hade ett räddningsprogram för Venedig, man skulle bygga någort slags pontoner i inloppen till lagunen, som skulle hindra de värsta översvämningarna, då det blir flod. Det skulle kunna rädda Venedig åtminstone hundra år framåt i tiden. Det finns mera ambitiösa projekt, som jag inte riktigt förstår, men det handlar om att på något sätt leda vattnet in under själva staden, som därigenom skulle höjas. Detta skulle vara en mera permanent lösning, som skulle kunna rädda Venedig cirka tusen år framåt i tiden. Frågan är om det finns finansiering till det.

Jag har i alla fall fått se underverket. Visst är hon vacker!

20071126venezia2-091.jpg

Här finns inte en bil, inte ens en cykel. Transporterna som sker måste ske via båt längs kanalerna. Gondoler finns för turister men det är svindyrt. Vill man tvunget åka gondol kan man i stället åka en av Grand Canal’s gondolöverfarter, vilket bara kostar femtio cent. Man kan gå i timmar och bara förtrollas:

20071126venezia2-149.jpg

Det är som en annan värld. Man glömmer detta helvete med att köra bil, som ju egentligen är livsfarligt, och bara strosar runt, dricker lite vin här och var, inspireras av en helt fantastisk fiskmarknad, där alla möjliga fiskar, bläckfiskar och skaldjur utbjudes till försäljning:

20071126venezia-119.jpg

En helt fantastisk restaurang hittade vi också. ”Alla Rivetta” hette den

20071126venezia2-110.jpg

och låg i närheten av Campo SS Filippo e Giacomo. Där var det alltid fullt med folk, men killen i entrén bad oss bara vänta lite och bjöd under tiden på ett glas vin och visade oss alla läckerheter, som man skyltade med just i enrén: grillad aubergine med mozzarella och sardeller, , inlagda sardiner med lök, det vattnades i munnen och man hade liksom ingen tanke på att gå därifrån. Inifrån restaurangen lät det italienskt, dvs inte så tyst. Vi kände oss som om vi gått rätt in i nån film av Fellini och vi njöt av att se människor som så tyckte om vad de gjorde, som dessa kypare – och kocken förstås, som vi lite senare fick en skymt av och vinkade till. Det var en restaurang med ”cuore”, hjärta, och maten var därefter. Dvs fantastisk.

Så man måste lyckas med att rädda denna fantastiska stad, om inte annat, så för den här restaurangens skull. Här kunde man äta pasta med sås på bläckfiskbläck. Och – tro det eller ej – det var gott!

Andra bloggar om: , ,

Annonser

6 responses to “Efter att ha varit i Venedig utan att ha dött

 1. Har själv varit i Venedig ett par korta besök, men det var några år sedan. Inga översvämningar då. En verkligt förtrollad stad. Underbar beskrivning!

  Hade inte ens tänkt på vad som nu händer runt om i världen (trots att jag ofta tänker på hur vi ställer till det med miljön). Alla kulturskatter, alla städer, alla människors liv som kommer att förändras. Vi har fixat det bra, eller hur…. ? / Hoppas du får en fin helg!

 2. Visst har vi….

  Problemen med Venedig fanns i och för sig redan innan de senaste hoten om klimatförändringar, men dessa lär väl knappast göra saken bättre.

  Önskar även dig en bra helg!

 3. Pingback: Kiriras Ossobuco « Som jag bäddar

 4. Ja, det är en förunderlig och ibland snudd på magisk stad som har så oerhört mycket att erbjuda, och man kan bara hoppas att staden kan räddas till eftervärlden. Ska notera namnet Alla Rivetta, kanske är det en restaurang att prova på vid nästa besök.

 5. Hej 🙂 jag planerar inför en resa till Italien i höst, jag undrar bara hur du tog dig dig och vad det kostade, vart bodde du? Hoppas allt är bra med dig annars! Kram Sandra

 6. Man kan flyga billigt med Ryan air till flera mål i Italien, ofattbara femhundra kostade det tur och retur för två personer till Venedig. Vi bodde bra för en sju åtta hundra per natt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s