Stoppa galleriahysterin!

När jag går i en galleria glömmer jag ibland var jag befinner mig. Tyresögallerian eller Farstagallerian, Västermalmsgallerian eller Skärholmsgallerian – samma affärer, samma lite glassiga coffe-shops, samma mobilabbonemangsförsäljare, samma ständigt pågående kommers där glåmiga konsumenter släpar sina kassar mellan Duka, Dressman och Clas Olsson. Därför är det lite bekymmersamt att höra om planerna på att glasa in Sergels torg ända till tunnelbanan. På Sergels torg har människomassorna stått och tagit emot vårt segrande Tre Kronor, där har vi sörjt Anna Lindh och där har Maria suttit i sin päls och sjungit sina väckelsesånger, där har det hungerstrejkats och opinionsbildats så mycket att man nog kan påstå att stället blivit något av en institution i stan, en plats vi vet finns där och som har sin givna, rätt så folkliga funktion. Så här såg det ut vid manifestationen mot våld och för demokrati som hölls i samband med mordet på Anna Lindh:

Också på Odenplan finns planer på en galleria. Som om det inte räckte med de närbelägna Stureplans- och Västermalmsgalleriorna. Folk som bor kring Odenplan protesterar, de hänger röda tyger ut från sina balkonger, de bekymrar sig om vad som ska hända med alla de speciella småbutiker som ligger kring det lilla torget, om träden som måste fällas och om den fleråriga byggarbetsplatsen som kommer att dominera omgivningen. Och för vad? Jo för en sketen galleria till! Med samma affärer, samma glassiga coffe-shops och samma mobilabbonemangstjatare. Beklämmande! Man kan läsa mera om det på den här bloggen.

Hur är det egentligen? Är det affärerna, och i förlängningen marknaden, kommersen som är till för oss eller är det vi som är till för kommersen, marknaden, affärerna? Är vi bara ekorrarna som förväntas lydigt löpa omkring i de där hjulen som aldrig får sluta snurra? Är det så att marknaden ska vara till för våra behov eller är det så att vi bara förväntas konsumera utan att bry oss om vi köper vår nya skjorta i Farsta, Skärholmen eller Odenplan, eftersom koncepten omkring oss ser precis likadana ut? För om våra politiker bara lyssnar på marknaden och inte på vad folk tycker om Odenplan, om Sergels torg och om vårt offentliga rum överhuvudtaget, då är det stor risk att våra politiker till slut lyckas förvandla mångfalden i vår stad till en erbarmlig enfald. Och det vore bra synd på en så skön och varierande stad som Stockholm!

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

2 responses to “Stoppa galleriahysterin!

  1. När det glasat in ett torg och kallar det för galleria, dyker det upp en ägare som förbjuder manifestationer inne på Gallerian. Det blir fult och enformigt och slår mot yttrandefriheten. Ja, inte mobilabbonemangstjatarnas yttrandefrihet:-)

  2. Javisst, yttrandefrihetsaspekten är naturligtvis också viktig i sammanhanget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s