Hundliv

Att ha två hundar i huset, som vi nu har därför att vi utöver vår egen tagit hand om en bekants hund, ger anledning till vissa reflektioner. Här får vi fundera ut strategier vid utfodringen eftersom var och en av hundarna är beredd att utan skrupler sätta i sig inte bara sin egen utan också den andres mat. Om solidaritet och rättvisa har dessa varelser inte den blekaste aning. Inte är de några särskilt goda liberaler heller, eftersom de aldrig har förstått det där med äganderätt. Rätten till hundkorgen tillfaller den som snor åt sig den, trots att den ju faktiskt är vår hunds korg och den gästande hunden säkert vet att det förhåller sig så, men betraktar denna egendom som stöld som det gäller att stjäla tillbaka. De är, med andra ord, inte särskilt civiliserade eller kultiverade.

Som människa har jag vissa värderingar och ju mer jag betraktar hundarna desto mer tycker jag att vi gjort vissa framsteg i evolutionen. Solidaritet och rättvisa är exempelvis bra värden, för om inte jag eller vi andra som representerar det mänskliga här i vårt hem, skulle upprätthålla det, så skulle den starkare av våra två hundar sno åt sig all kärlek och all mat, medan den svagare skulle ha svultit ihjäl. Äganderätten är mindre viktig, för det finns gott om ställen att sova på och saker eller personer att leka med.

Ergo: civilisationen har utvecklats genom generositeten och solidariteten och hållits tillbaka genom girighet och maktlystnad. Men det visste jag ju redan innan våra hundar demonstrerat det hela.

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

2 responses to “Hundliv

  1. Det är ändå bra att få sina aningar bekräftade genom lite empirisk forskning:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s