I begynnelsen visste man inte så mycket…

När de som skrev om skapelsen i bibeln levde visste man inte så mycket. Det fanns marken under oss, stjärnor, sol och måne över oss, växterna växte och djuren förökade sig. Skapelseberättelsen är en berättelse som så gott man på grundval av den tidens vetande kunde förklara varför vi och allt omkring oss finns. Det var Gud som skapade allt detta, en God Hantverkare, som höll på i sex dagar och sedan måste vila den sjunde, för nån form av arbetsregler hade man väl även på den tiden, och den måste väl gälla även för gudomligheter.

Nu vet man desto mer eftersom tekniken för våra observationer ständigt förfinas. Big Bang är vår senaste berättelse. Först finns det inget universum – eller egentligen kan jag inte säga ”först” eftersom det inte finns någon tid – det finns inget universum och inte den tid i vilket saker och ting rör sig; det finns helt enkelt inte ett djävla skit. Sedan finns allt, tiden börjar och rummet finns plötslgt till och i rummet partiklar som formerar sig till alltmera komplexa saker. Vet inte om jag med dessa ord beskrivit den berättelse som bäst stämmer överens med de forskningsresultat vi har tillgång till idag. Jag tycker den moderna skapelseteorin innebär en större mystik än den gamla. Varför Big bang? Jag menar, varför i herrans namn varför?

I begynnelsen var obegripligheten. Igångsättningsobegripligheten. Men igång satte det, och, som man brukar säga, på den vägen är det. Hur det slutar är det väl ingen som vet, kanske med en Big Slurp, då allting drar sig samman igen och försvinner i rumtidsintigheten. Så ser den skapelseerättelse ut som man på grundval av det vi vet idag formulerat. Men det mest grundläggende, varför vi människor skulle finnas och grubbla över varför vi finns, är fortfarande obegripligt.

Varför vi finns får vi nog aldrig veta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s