Lugnt i Rangoon?

Nu är det nästan tyst om Burma. Inga fina bilder längre på rödklädda munkar i stora skaror genom Rangoons gator. Det förefaller vara lugnt igen i Burma. Vilket innebär att mängder av protesterande har fängslats och just nu utsätts för det där som vi inte vill veta. Igår såg jag bitvis ett reportage från Burma gjord av brittisk television. Reportern talade om de ekonomiska intressena bakom Burmas naturgas och om hur Storbrittanien är det västland som har störst ekonomiskt utbyte med Burma. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som sitter i husarrest, har hela tiden förespråkat sanktioner som ett medel att sätta press på juntan. Erbjudandet om samtal, mot att hon avstår från kravet på sanktioner, har hon avböjt.

Så länge Burmas junta fungerar i en ekonomisk kontext så fungerar den, så är det bara. Därför finns det också möjligheter att göra något politiskt. Ekonomin själv, eller marknaden, kommer naturligtvis inte att göra ett skit. Därför att det enda sättet att verka för något gott här i världen är att verka politiskt. Politikens överhöghet över ekonomin är förbanne mig en ödesfråga för vår värld, och för fortlevandet av den demokrati vi är så stolta över att ha skapat.

Det är så möjligt och ändå så omöjligt. Kina kommer att få genomföra sitt OS utan att det minsta krav har ställts från de som förväntas delta på att Kina åtminstone skulle upphöra med att förse juntan med vapen. Brittiska och andra företag kommer inte att avstå från de vinster man kalkylerat att håva in från sina handelsförbindelser med Burma. Liberalerna kommer att svamla om att ekonomin så småningom kommer att greja det. Vilket den naturligtvis inte kommer att göra eftersom den skiter lika mycket i sina offer som en hurricane blåser på, bara för att få blåsa.

Det är inte lugnt i Rangoon. Det är bara det att det som nu pågår är mycket värre än det som pågått tidigare. För nu pågår det som vi inte vill veta. Lite hoppfull blir man dock av att läsa det här. Heder åt alla som fortfarande tror på politikens möjligheter!

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s