Google ser dig!

Olika former av övervakning har diskuterats på sistone i samband med förslagen om ny lagstiftning, som skulle göra det tillåtet för FRA att avlyssna telefoner och all elektronisk datakommunikation med utlandet. Förslaget stoppades tillfälligt av sossar och deras stödpartier, vilket mest är politik, för sossarna och förre justitieminister Bodström har visat sig allt annat än ointresserade av liknande lagförändringar, då det var de som regerade.

Strunt samma, nu kommer Google! En ny tjänst hos sökmotorn, kallad ”Street View”, har orsakat diskussion i USA, vilket inte är så konstigt, för om man funderar över implikationerna blir man lätt paranoid. Tjänsten gör det möjligt att kolla in varenda gata på tämligen nära håll, så nära att det är fullt möjligt att exempelvis känna igen människorna som rör sig ute på gatan.

Betänk detta! Ponera att SÄPO skulle komma på tanken att sätta upp kameror i varenda gathörn för att övervaka oss. Vilket ramaskri det skulle bli! Med Googles nya tjänst behöver SÄPO emellertid inte göra något sådant, eftersom Google tillhandahåller tjänsten! Så många privatdetektiver som kommer att bli arbetslösa, då varenda människa själv kan övervaka porten till sitt hem för att se med vem livspartnerna försvinner in eller ut med!

Googles tjänster brukar sprida sig snabbt, så snart har vi den förmodligen också i de största svenska städerna. Vill vi det? Hur ser lagstiftningen ut? Förhoppningsvis måste man här i landet ha tillstånd att sätta upp övervakningskameror, men vanliga web-kameror, utan uttalat syfte att övervaka, vad säger lagen om dem? Dags att fundera över, innan det är ett faktum att vem som helst kan följa våra steg var som helst i världen, där det finns en nätansluten dator. Google ser oss!

(För att se inslaget på CBS, sök på Google och bland videoinslagen som då kommer upp, välj ”Google Service Raises Concerns”, och även det intilliggande, ”Notebook: Google and privacy” är intressant)

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s