Solidaritet, lojalitet och tystnad

Högern tycker inte om ordet solidaritet. När jag varit runt lite på bloggarna denna helgdag så undrar jag om högern ens riktigt förstår ordet. Solidaritet är ett ord för horisontella relationer. Solidarisk är man med alla dem som lever under ungefär samma villkor som en själv och som kanske råkat ut för något alla kan råka ut för, blivit sjuka eller arbetslösa. Solidarisk kan man också vara med löntagare i andra yrkesgrupper eller i andra länder som kämpar för att förbättra sina villkor. Man stöder varann i kampen för ett bättre liv, svårare än så är det inte.

Däremot kan man knappast vara solidarisk med ett politiskt parti eller en arbetsgivare. För dessa förbindelser brukar man använda ordet lojalitet. Det är ett ord som står för vertikala relationer och det brukar högern av nån anledning tycka bättre om. I den graverande utredningen om folkpartiet, med anledning av dataintrånget i sossarnas intranät, talades det mycket om en tystnadskultur, som vuxit fram i partiet. Tystnad är lojalitetens främsta dygd, och tyvärr så sprider sig tystnaden allt mer i vårt samhälle i takt med att lojaliteten ersätter solidariteten i vår politiska kultur och i våra företag. Lojalitet är egentligen en kvarleva från den medeltida feodalismens herre-vasall-förhållande, och det är inte något som enbart vidhäftar de borgerliga partierna. Då patronen Persson läxade upp vasallen Pagrotsky för hans självständiga hållning under folkomröstningen om euron, så var det Pagrotskys illojalitet som han allra mest irriterades av. Han skulle hållit käften om vad han tyckte!

Personligen gillar jag illojalitet. Illojalitet är frihet, för om man inte kan tala och tänka fritt utan hänsyn till en massa herrar, karriärister och överheter, då lever man i ett skitsamhälle.

Men ordet solidaritet tycker jag om.

Annonser

2 responses to “Solidaritet, lojalitet och tystnad

  1. Håller med! Det är en stor skillnad på solidaritet och lojalitet. Tror inte alla dessa högermänniskor fattar skillnaden ens om man förklarar så tydligt som du gör.
    Jag gillar också illojalitet – det är sunt och behövs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s