lobotomerade och lobotomerare

2,6 miljoner gick den på, Sigrid Hjerténs ”Damen i rosa”, då den häromdagen såldes på Stockholms auktionsverk. Råkade snubbla på en artikel om detta nu på nattkröken. Lite lustigt, för jag tror det var i morse jag läste en annan artikel om lobotomins historia. Lobotomi var den form av hjärnkirurgi som gjorde schizofrena och andra galningar lite mera fogliga och lätthanterliga under många år på nittonhundratalet. Sigrid Hjertén var en av dem som utsattes för att genom lobotomi få sina nervbanor i hjärnan avskurna. Hon drabbades nämligen av schizofreni i 50-årsåldern.

Lobotomi höll man på med ända tills modern psykofarmaka gjorde den onödig. Uppfinnaren, den portugisiske läkaren Egar Moniz, fick det i efterhand mest kritiserade nobelpriset i medicin. Då man på sjuttiotalat hade idéer om att även svårt psykotiska tillstånd kunde behandlas med psykoterapi, fanns det de som påstod att den modernare medicineringen endast var en kemisk variant av samma lobotomi.

Men det var först då den upphört som behandlingsmetod som man kunde se hur barbarisk den i själva verket var. Det var då de många misslyckandena också kom i dagen; ett stort antal av de som lobotomerades dog nämligen av ingreppet. Andra blev gravt och bestående personlighetsförändrade, såsom Jack Nicholsoms rollfigur i filmen Gökboet, som väl ingen kan ha undgått.

Sigrid Hjertén var en av dem som dog efter att ha lobotomerats. Kan man tänka på då man tittar på hennes fina rosa dam. Ibland är det så svårt att bli klok på vad som är klokt och vad som är galet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s