Skam över beslutet att dra in stödet till kvartersbion på Hornstull!

Varenda dag man slår upp tidningen är det någon ny politisk idioti man ska bli förbannad och ledsen för. Nu är det kvartersboion på Hornstull som inte längre ska få några kulturbidrag. Den gamla Riobiografen

togs över av av filmentusiasten René Reiss 1971 och är sedan dess i stort sett oförändrad. Hur många gånger har jag inte varit där och sett film genom åren! Hur många filmupplevelser har jag inte från denna läckra biograf, där René först står och säljer biljetterna, sen river dem i ingången till salongen, sen (förmodar jag) kör igång projektorn, samt håller koll på läget ute på gatan, så att vi ibland får höra honom tassa in i salongen mitt under pågående film och viska ”lapplisor, lapplisor”.

Så går det med verkliga entusiaster: om inte projekten gör någon människa rik i pengar räknat, men tillför enorma kulturella och inte minst sociala värden, så möts de av total oförståelse, för René Reiss del först från den nybildade bostadsrättsföreningen som höjde lokalhyrorna kraftigt och så nu från kulturförvaltningen som drar in bidraget. Skam över er! Så mycket är alltså de fagra talen om mångfald och valfrihet värda!

Annonser

11 responses to “Skam över beslutet att dra in stödet till kvartersbion på Hornstull!

 1. Väldigt tråkigt att läsa om Kvartersbions dystra framtid. En kulturinstitution som går i graven, den sista kvartersbion i huvudstaden. Utbudet där är strålande och det är eländigt att den borgerliga majoriteten totalt saknar kulturpolitik. Skärpning!

 2. Har en dröm att allt det här borgarstyret ska locka igång människors lust till sjuttitalets entusiasm för att orka göra saker själva. Saknar tält-andan. Är så himla less ”tillväxt”. Längtar efter ”solidaritet”.

 3. Fenn – ja, kvartersbiografen är ju lite av en relik från den där sjuttitalsandan. Det kanske kommer en sån period igen!

 4. ja..dumma påståenden om att:utbudet inte orginellt ..osv..skurk nr 1.är bostadsföreningen där…sen dessa ignoranta politker..läs okunniga..,sorglig när inkomptens nivån är under 0,men hoppas på nått mirakel att det kan fortsätta sin verksamhet..tills regeringssiftet^¨ganbatte Reneé

 5. Då och då dyker hot om nedläggning av Kvartersbion upp i pressen. René porträtteras varje gång som en kulturens väktare som har förorättats av onda bostadsrättsföreningar eller bidragsgivare. Det största hotet mot Kvartersbion torde dock vara René själv. Många är de som har velat hjälpa biografen på ett eller annat sätt men fått erfara att han hellre låter bion dö martyrdöden. Jag hoppas också på att Kvartersbion får finnas kvar, det är en fantastisk lokal med ett bra utbud. Vad som behövs är en attitydförändring eller ett ägarbyte.

 6. Jag blir inte besviken. Biografen är uruselt skött och kvalitetsfilm innebär inte att allt kan vara hur dåligt som helst. Finns inget ”kulturellt” värde med den biografen. Nostalgi, ja visst. Men det är allt. René kan inte gnälla varje år när ett bidrag dras in man måste arbeta för att uppnå ett värde med lokalen inte bara sitta och tycka att man är en självklar institution. Finns andra bättre sköta biografer med större kulturellt värde i Stockholm som inte har något bidrag och lever lika hårt som Kvartersbiografen men som lyckas få ekonomin att fungera.

 7. paddan – lite svårt att veta vad du menar skulle vara ett attitydproblem eftersom du inte preciserar.

  Robert – jag tror inte vi har samma uppfattning om vad ordet ”värde” innebär.

  Skulle för övrigt vilja puffa lite för ett inlägg som kanske kan föklara varför kvartersbion har ett så stort värde för så många:

  http://anitaelgerot.wordpress.com/2007/04/17/kvartersbion-nedlaggningshotad/

 8. Håller med paddan och robert… vet själv att han har förnekat allt annat som inte passar honom till 100 och tyvärr har jag förstått att för honom handlar det om pengar och prestige och inte kultur och film. ”Visa världens bästa film”, en sann filmentusiast skulle inte ens använda denna term. Det skulle snarare vara ett skämt.

  Jag förstår dig kirira… inget emot din epoks storhet, utan det viktiga är att biografen ska förbli en biograf och dagens ägare är tyvärr bara i vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s