Hur ska det gå för vår miljöteknik?

Det här med miljöfrågor har inte varit något för borgare och nyliberaler. I alla foror och bloggportaler jag deltagit i under senare år har man hört samma sak: Klimathot? Äääh. Dumheter. Finns inga tillräckligt starka bevis.

Nu har regeringen Reinfeldt förstått att något är på gång. I en intervju härförleden fick statsministern en fråga om växthuseffekten som han efter lite betänketid besvarade: ”- jag är övertygad om att den är på riktigt”.

Lite annorlunda var det med den förra regeringen och dess samarbetspartier. Där förstod man att miljön är en fråga för framtiden och därför har Sverige idag utvecklat en teknik på området som gjort oss världsledande. En hel företagsamhet står i startgroparna och behöver bara riskvilligt kapital för att kunna sätta igång och skapa nya arbetstillfällen här i landet. Detta kapital finns inte, därför att den tröga högern här i landet ännu inte hunnit vakna och fortfarande inte kan tro att det här är ”på riktigt”…

En som vet att det är på riktigt är USA:s sverigeambassadör Michael Wood. I USA har man nämligen förstått att i kampen för att vi ska få en dräglig överlevnad här på jorden finns också en gryende tillväxtindustri. Så det kapital som svenska investmentbolag inte vill skjuta till kommer nu förmodligen utifrån, och risken är väl också att vårt kunnande försvinner den vägen. Om detta kan man läsa i dagens Svenska Dagbladet.

Det som jag inte kan låta bli att reflektera över är varför idén om staten som aktör bland andra i en sunt fungerande ekonomi så totalt kommit på skam. Skulle det vara så fel med en statlig investeringsbank som kunde skjuta till kapital då det behövs, som nu då vi har en helt ny och spännande företagsamhet på gång och en marknad som inte fattar vad som händer?

Förutsättningen för något sådant är ju i och för sig att vi har en regering med blick för vad som är på gång och inte är helt upptagna med att sälja ut allt som den så förhatliga staten råkar ha i sin ägo, oavsett hur mycket dessa välskötta företag inbringar till statskassan.

Staten hade en investeringsbank en gång i tiden. Den såldes till pk-banken som såldes till Nordbanken som blev Nordea som nu ska säljas ut.

Reinfeldt-citatet ovan har jag lånat från ilse-maries blogg. Hos henne kan man läsa flera intressanta inlägg om miljöpolitik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s