Mera om högerns eländiga bostadspolitik

Här i Stockholm med omnejd tilltar stagnationen. Ingen vill flytta för antingen väntar man på att få göra ett klipp då hyresrätten ska omvandlas till bostadsrätt. Nybyggnationen har avstannat till följd av att räntebidragen avskaffats; det blir helt enkelt för dyrt att bygga. En liten etta på 34 kvadratmeter i förorten där jag bor, en dryg halvtimmes resa från t-centralen, har idag ett utgångspris på 650 000. Kan väl vilken tjugoåring som helst hosta upp!

Är det så man får hjulen att snurra, är det så man får rörlighet i samhällsekonomin? Är det så man ger våra unga hopp inför möjligheterna att etablera ett normalt liv?

I Dagens Svenska Dagbladet skriver Pär Nuder om fastighetsskatten. Det är värt att läsa. Och varför inte lämna ankdammen Sverige för att se hur det går till på andra håll. I USA är fastighetsskatten tämligen hög och generell, alltså på allt boende, även lägenheter. Något man ofta glömmer bort då man talar om hur låga skatterna är i detta högerns förebildsland.

Dagens unga här i Stockholm hamnar då de går ut gymnasiet i ett slags tomrum. Omöjligt att få någon bostad, svårt för många att hitta ett jobb. Så vad säger då vår regering till dessa? Jo, att om det nu är så illa att de inte fixar att leva här i Stockholm, så får de väl flytta!

Är det så konstigt att det finns några stycken som blir förbannade och kastar sten?

Annonser

3 responses to “Mera om högerns eländiga bostadspolitik

 1. Det var inte mycket som var rätt i Nuders artikel. Det kommer att ta uppåt 20 år innan vissa rika tjänar på omläggningen av bostadsbeskattningen. Det förstår inte Nuder utan han hetsar mot ”de rika” samtidigt som han försöker använda 20-årsresonemanget som ett bevis för minskad rörlighet. – Men högre priser ger ökat byggande.
  /DNg

 2. Robin Hood –

  Angående artikeln du länkar till: man skulle kunna säga att kleptomani är ett naturligt system. Det uppstår automatiskt, trots att affärerna reglerar förvärvandet av varor genom att sätta priser på dem och kräva betalning och trots att staten sanktionerar denna reglering genom att göra kleptomanin straffbar.

  Det finns så mycket skit som försvarats med argumentet att det är ”naturligt”, att varje tänkande människa borde vara allergisk mor den typen av argument.

  Artikelns innehåll kan därför kokas ner till påståendet att ”Hyresregleringen har lett till av vissa har stängts ute”. Vilka? Knappast de som har lämpliga kontakter och definitivt inte de som har pengar, antingen för att betala svart för ett hyreskontrakt eller för att köpa sig en bostadsrätt. Återstår de som ”får snällt ställa sig i kön”.

  Dessa mindre bemedlade, som faktiskt har kunnat få en lägenhet i innerstan, visserligen efter långt köande, ska nu bort därifrån, så att utbudet blir större för de som kan betala. Det är vad det hela går ut på. Ekonomisk segregering.

  Danne Nordling –

  Jag tror inte villaägarna i Djursholm tycker att dina kalkyler är särskilt nedslående. Vad vet vi om reavinstskatten om tjugo år? Med våra nuvarande politikers fanatiska framfart kanske den redan är avskaffad då. Eller också har något annat hänt. Jag tror de kan fortsätta jubla.

  Värre blir det nog för dem som med nöd och näppe lyckats förverkliga sina drömmar och köpt en tvåochenhalvmiljonvilla någonstans runt Stockholm. Om, som många befarar, villapriserna skenar och räntan därav stiger, så kan det i värsta fall bli mycket dyrare i längden än det man kortsiktigt tjänar på fastighetsskattens avskaffande.

  Och vad är vitsen att dirigera in en massa pengar i en kommande fastighetsbubbla? De pengarna kunde gjort bättre nytta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s