Högerns eländiga bostadspolitik!

Fast långfredan har gått och vi glidit tjugo minuter in på påskaftonsdagen och man därför väl borde skriva något om Jesus, så kan jag inte låta bli att skriva om högerns bostadspolitik. För att återknyta till föregående inlägg: om vi varit en familj som erbjudit våra tjänster för familjehemsplaceringar, och visat de sociala myndigheterna en madrass på golvet i vårt vardagsrum och sagt att där tänkte vi att barnet skulle sova, så skulle vi naturligtvis inte blivit godkända! Men om vi nu är den närmast tillhands liggande lösningen och inte heller har något annat än en madrass på golvet att erbjuda som sovplats, så säger de sociala myndigheterna att det inte finns en chans att få tillgång till en lägenhet, så att vi den vägen skulle kunna erbjuda pojken ett eget rum.

Om detta skriver jag egentligen mest därför att jag tycker det är viktigt att alla dessa små historier, varav vår är en, blir en sammanhållen berättelse om konsekvenserna av den politik som nu förs. Soc kan helt enkelt inte få fram lägenheter till de som behöver, därför att det finns inga som vill flytta längre, i ett läge där alla sitter och hoppas på att kunna göra sig en hacka på några hundratusen i en eventuell ombildning till bostadsrättsförening. Detta sade socialsekreteraren rent ut.

Till detta läggs nu slopandet av fastighetsskatten. Det ska medges att det fanns ett problem med en fastighetsskatt som sköt i höjden för de som bodde i en villa som kanske inte alls var så dyr en gång i tiden, men som blivit det på grund av att grannarna som flyttat in betalat skyhögt för sina villor, till följd av att området blivit populärt. Men detta hade kunnat lösas. Det har funnits en del förslag på hur.

När man nu slopar fastighetsskatten, så kommer naturligtvis budgivningen att skjuta än mer i höjden, eftersom man i boendekalkylerna kan räkna bort densamma. Därför blir de lån man måste ta ungefär så mycket dyrare som den kommunala avgiften blir billigare än fastighetsskatten. Så vad är vitsen med det??? Lägg därtill att det finns en påtaglig risk för att detta kommer att leda till högre bostadsräntor, vilket ger ännu högre boendekostnader. Så återstår det än en gång bara det lilla skiktet med fem-tiomiljonsvillor på Djursholm och dito områden, som vinnare.

Detta skall dessutom finansieras med en tioprocentig höjning av reavinstskatten, alltså den skatt som tas ut då man säljer villan. Vilket kommer att leda till att fler som funderat på att flytta väljer att bo kvar. Så även där kommer rörligheten att minska. Och denna så kallade arbetarregering, som så envetet arbetar på att dämma upp rörligheten på bostadsmarknaden, har sedan dessutom mage att kräva av arbetslösa att de ska kunna flytta hur som helst för att kunna få ett jobb. Där är de inga problem med folk som får lämna familj och sociala sammanhang!

Jag tror inte att regeringen vill ha det så, jag tror bara att den helt enkelt är lite korkad. När den försöker vara populistisk, därför att opinionsundersökningarna pekar så käpprakt åt helvete, så blir det i alla fall gammal högerpolitik av hela baletten. Och dessutom en politik som är ekonomiskt kontraproduktiv sett ur såväl ett vänster- som högerperspektiv. I stället för en fastighetsskatt, som drar nyttiga pengar in till statskassan, kommer dessa pengar att samlas på hög i de skyhöga priser på villor och bostadsrätter som kommer att bli följden. Erbarmligt orörliga och meningslösa pengar! Det luktar stagnation. Jag borde ha skrivit om Jesus i stället. Eller gått ut och fått lite frisk luft.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s