Fichtelius pyspunkejournalistik

Läste i morgonens Metro den här krönikan av Stefan Wahlberg. Förstår inte riktigt hur karlen tänker. Nog måste det ha kliat i fingrarna på Fichtelius att offentliggöra alla de godbitar han satt inne med. Men han hade ju faktiskt en överenskommelse. Persson hade aldrig gjort någon överenskommelse med någon han inte fullt ut litade på. Intervjuerna och dokumentären hade aldrig kommit till om inte överenskommelsen varit sådan den varit och Fichtelius hade varit en man utan heder om han brutit överenskommelsen.

Eftersom Fichtelius inte var en man utan heder så har vi fått denna fullkomligt unika dokumentär. Persson sitter där som den pösmunk vi alla trott att han är och lämnar ett fullkomligt skoningslöst vittnesmål om framför allt sig själv. Jag undrar varför han gör det? Å ena sidan har han uppenbarligen inte tillräckligt med självdistans för att se komiken i sin egen uppblåsthet – och å andra sidan har han haft tilllräckligt med politisk fingertoppskänsla för att begripa att detta stoff omöjligen kunde offentliggöras innan han själv dragit sig tillbaka.

Jag tycker man ska se dokumentären för vad den är. Den hade inte kunnat komma till stånd på något annat sätt än som den gjorde och den är fängslande just sådan som den är. Jag har svårt att tänka mig att vi skulle kunna få se något liknande från någon annan politiker. Det är som om Persson tagit förskott på friheten från Den Stora Ensamhet han i första avsnittet vittnar om, för att lite lättare kunna stå ut med densamma. Och Fichtelius har funnits där i hans närhet, som hovnarren kring kungen i någon Shakespearepjäs. Resultatet fascinerar.

Annonser

3 responses to “Fichtelius pyspunkejournalistik

  1. Den här dokumentären har gått i Finland också på SVT Europa. Har inte sett mer än glimtar av den här och där, men det verkar nog onekligen vara intressant. Sådär passligt arrogant och ja, som du säger, pösmunksliknande.

  2. Håller med dig. Fichtelius hållning gjorde dokumentären möjlig. Själv tycker jag också att den var intressant. Tror t.o.m. att alla de som kritiserar den också tycker det – varför tittar de annars?

  3. Mathias – tänk att dokumentären om Persson visats också i Finland!

    ilse-marie – jag har ännu inte hunnit se de två sista delarna, hoppas hinna det nu i helgen. Men nu efter Perssons artikel, som du skriver om i din blogg, blir man ju lite nyfiken på resten av de hundra timmarna film!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s