Makt och smör

Så har Mona Sahlin trätt fram på scenen igen efter att i många år fått hålla sig i kulisserna. Har inte sett hennes anförande i samband men nomineringen men debatten hon hade med Fredrik Reinfeldt var hoppingivande. Framför allt när Mona lyckades såga den där berömda tusenlappen i jobbavdrag med argumentet att för det första blev det i praktiken bara några hundralappar och för det andra kanske folk skulle kunna tänkas avstå från dem mot att de sämst ställda får lite anständiga villkor. Jag tror att merparten av folket här i landet faktiskt har en solidarisk grundinställning, och att en ny socialdemokratisk partiledares främsta uppgift måste vara att slå hål på hela den retorik, med vilken alliansen vann valet. Vad har frihet med ökade samhällsklyftor att göra? Vänstern måste återerövra honnörsorden, värna om dess faktiska innehåll, annars är det kört för den.

Glädjande är det också att se min sambos glädje över en kvinna som s-ledare och så småningom statsminister. Den glädjen ser jag henne dela med många andra kvinnor och jag sälv delar den gärna. Min vaga skepsis mot Mona Sahlin, ja nästan besvikelse över att man inte hittade någon annan än hon, kanske kommer på skam. Ibland blir man ju bara vara glad över att ha fel.

Och är det så, så kommer Göran Persson förmodligen att få äta upp sin karakteristik över Mona Sahlin, som han levererade i gårdagens tevedokumentär om sig själv, till den dag han dör. Roligast i den dokumentären var för övrigt inslaget från Göran Perssons första framträdande i EU-sammanhang. Där står han, lite på kanten, längst ut i bilden, lille Göran från Vingåker. De stora höjdarna Kohl och Chirac, har ännu inte anlänt. Så kommer då Kohl. Han är alldeles svart kring ögonen, berättar GP. Fruktansvärt upprörd! Han har haft en dispyt med Chirac i rummet intill. Och vad gör han nu i sin upprördhet? Jo han sätter sig ner och börjar äta de små smörpaketen som ligger där på en assiett framför honom. Hela assietten sätter han i sig, och sen beställer han en ny, får vi veta.

Jag kan tänka mig hur förlösande denna situaton måste ha varit för förre statsministern. Se där hemligheten bakom Kohls pompösa yttre. Se där fettets och maktens underliga förbundenhet. Det är ju bara grabbar! Det kommer nog att gå vägen, det här!

Undrar vad Mona kommer att få för aha-upplevelser i sina umgängen med maktens människor?

Annonser

2 responses to “Makt och smör

  1. Jag hoppas också Mona lyckas få ordning på sossarna. Har varit skeptisk till henne, men tror det kan bli bra.
    Tittade också på Persson – en intressant resa genom tiden – tillsammans med en stor pösmunk!

  2. Ja – det är ju faktiskt så att de enda sossar som fått lysa under Perssons tid – Anna Lind och Margot Wallström – har gjort det på andra scener än den inhemska. Detta har väl varit GP:s allra svagaste sida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s