Ullenhag ställer till det!

Det går som en paranoid våg genom högerbloggarna: sossarna har nu tagit över inte bara Expressen utan också folkpartiet! Moderaterna är ju sedan länge förlorade. Enligt denna verklighetsuppfattning har sossarna aldrig varit större: det är bara gamla bondeförbundet och möjligen kd som fortfarande håller den liberala fanan högt. När nu folkpartiets Ullenhag tagit på sitt partis ansvar att ha startat svensk fackföreningsrörelse, finns det inga gränser för nyliberalernas raseri.

Ullenhags artikel i DN kan förvisso göra en konfunderad. Men i en tid då partierna på högerkanten bekymrar sig mindre för vad de är och mer för vad de synes vara, måste ju förr eller senare den ideologiska förvirringen bli total. I en tid då politiken inte längre är ideologiskt förankrad utan i stället blivit en vara som ska krängas på en marknad, då strateger och marknadsförare tagit en allt större del i partiarbetet, är det ju inte konstigt om våra partier vacklar hit och dit efter vad som för tillfället är mest gångbart.

Dock måste jag ge nyliberala skribenter viss credit: de har sin ideologi, formulerar den så vältaligt de kan och står för den utan att försöka maskera den som något annat. Lite konstigt kan man tycka det är att det inte finns något nyliberalt parti här i landet, när det finns så många nyliberala debattörer. Ansatser att skapa ett sådant har väl gjorts, men utan någon större framgång.

En förklaring jag kan tänka mig blir onekligen lite pinsam: nyliberalism är helt enkelt en vara som inte går att sälja eftersom alltför få vill ha den. Därför får våra nyliberala debattörer haka på det som för tillfället bäst motsvarar deras idéer. Just nu är det centerns Maud och Federley, men bara så länge Mauds charm förmår hålla centerns opinionssiffror någorlunda hyfsade. Om de dalar, och vänstern fortsätter vinna marknadsandelar, kommer sossarna förmodligen att ta över centerpartiet också.

Nyliberalismens ideologiska kärna är att om man bara låter marknaden sköta sig själv utan någon som helst inblandning, så kommer den att ordna allt till det bästa. Det måste onekligen vara både frustrerande och förargligt att förespråka en sådan ideologi, samtidigt som man står där med en produkt som inte går att sälja.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s