Är kristdemokraterna kristdemokratiska?

Kristdemokraterna hanterar abortfrågan på ett sätt som många inte anser kristdemokratiskt. Jag förstår dem. Jag delar inte deras åsikt i abortfrågan, men jag förstår deras känsla av att vara svikna av ett parti de trodde stod för något det uppenbarligen inte står för längre.

Det är nog många fler som känner sig vilsna med sina partier. Partipolitiken är inte längre baserad på ideologier eller ens pragmatiska idéer om hur samhället bör se ut. Partipolitiken har blivit en vara som ska krängas på en marknad. Att hålla fast vid sina gamla idéer om livets helgd var helt enkelt inte säljbart längre. Så Göran Hägglund, en kille som vet vad management och marketing är, spolar idéen. De flesta av det aktiva partifolket är med honom men, som sagt, några trilskas.

Också bland moderaterna finns det en högerflygel som känner sig förrådda. Och bland sossarna en vänsterflygel. När allt närmar sig en minsta gemensam säljbar nämnare, tenderar allt att bluddra ihop till en enda mittengröt, där det blir allt svårare att urskilja något. Och i utkanten står sverigedemokraterna och öppnar famnen.

Man får bara hoppas att alla dessa som känner sig besvikna, förrådda eller hemlösa förmår hålla huvudet kallt. När man blandar många färger i en enda röra, brukar det bli brunt till slut. Därför hyllar jag distinktionerna, skiljelinjerna, och lovar att alltid hata den försäljarinställsamhet, som med alla pr-konsulter gjort sitt intåg i politiken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s