Carl Bildt

börjar mer och mer påminna om Bosse Ringholm. Idag var det en ny historia. Naturligtvis kommer han att fixa det också. Calle och Bosse går med högburet huvud vidare, dreven hinner inte ifatt dom eller kommer på villovägar eller ger helt enkelt upp. En sådan uppburen oberördhet ger ingen rikig vittring i längden.

Problemet med Bosse var ju att sossepartiet och staten alltför mycket blandades ihop. Då måste det ju förr eller senare dyka upp någon i stil med Bosse. Att problemet Calle nu dyker upp har på samma sätt att göra med att den politiska makten inte längre är skild från den ekonomiska. Det är samma snubbar som styr över såväl ekonomi som politik. Det är inte bra.

I ett bra samhälle balanserar olika makter varandra. Som Dante sa om sin tids elände: att kyrkan upphörde att vara en enbart andlig makt och la sig i den världsliga politiken var inte bra ”per che l’un l’altra non teme”, därför att den ene fruktar inte den andra. Det är bra när det finns en konflikt mellan den politiska och ekonomiska makten, så att dessa båda makter fruktar varann, respekterar varann och balanserar varann.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s