Du är som en eld…

Tu äst swa som en eldhir, ther som aldrik vt släckis!” – du är som en eld som aldrig släckes. Den frasen från Den Heliga Birgitta och en massa andra medeltida fraser har surrat omkring i hjärnan min de senaste dagarna. Jag har alltid varit förtjust i sådana där urgamla fragment. Man kan hitta dem på runstenar man plötsligt råkar cykla förbi, som exempelvis det här, från en sten i Sörmland:

Sten reste denna sten efter Äshed, sin fränka. Hon var en god kvinna. Det var Finn och Kjul som ristade.

Sådant kan sätta igång min fantasi. Vem var de, Sten och Äshed? Sa Sten till Äshed nån gång att hon var swa som en eldhir?

Ett annat sådant där fragment som snurrat omkring i min skalle på sista tiden är en rad ur Erikskrönikan från trettonhundratalet: De gjordo rusk och myckit bang. Kanske för att det varit så mycket rusk och mycket bang här på bloggen en tid nu. Erikskrönikan är för övrigt med i årets bokrea. Ska jag köpa, hoppas det är originaltexten. Fragmentet ovan har jag från en dikt av Tranströmer, som egentligen handlar om blåsippor. Han skriver där om hur blåsipporna visar vägen till ”den verkliga festen, som är dödstyst.

Om några veckor ska jag få se riktiga blåsippor. Och de ska få se mig. -Titta där kommer han igen! -Ja, tänka sig, han har överlevt ännu en vinter -Och en ny slips har han skaffat sig!  – Ja… en riktigt gräslig en….

Så står de där som små blåa eldar, som förvisso släcks efter ett tag, men bara för att tändas på nytt nästa år.


Annonser

3 responses to “Du är som en eld…

  1. :-)gillade det där du skrev om vad blåsipporna tänker när de ser digdu skulle säkert trivas med att strosa runt på den kyrkogården en lång stund. det är så mycket härlig historia på en sådan plats, så oerhört vackra stenar med titlar man aldrig hört talas om i dessa dagar.ha en fortsatt skön helg

  2. Tack för kommentaren på min blogg!Visst är det lustigt det där med citat som poppar upp i skallen…. Ha det gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s