Förmodligen sista inlägget för i år

Frihet är det honnörsord som såväl vänster- som högerutopister sätter främst av alla. Jag tycker det är ett både dumt och fatalt misstag. Jag har aldrig upplevt frihet i något samhälleligt eller socialt sammanhang. Friheten är asocial. Friheten finns i den galenskap de förälskade upplever då de fullständigt avskärmade från omgivningen står och kysser varann besinningslöst i en busskur mitt under rusningstid. Eller då en Stenmark rusar i vild fart nerför störtloppsbacken och lyckas stå upp hela vägen. Eller då man går ut under stjärnorna och natten är klar och det finns rymd omkring en. Eller då man lyssnar på musik så intensivt så att hela ens kropp blir ett med musiken. Friheten är en högst privat upplevelse och jag beklagar dem som skulle vilja påstå att den inte finns. Men den är inget samhälleligt fenomen. Finns inget samhälle som kan garantera din frihet, den är din sak. Samhällsprojektet handlar om att skapa ett gott samhälle för flertalet, och det är inget dåligt projekt. Att blanda ihop detta projekt med frihet blir bara bludder, som Orwells paroll ”frihet är slaveri” eller nuhögerns tröstlösa tjat om ”valfrihet”.  ”Frihet är den bästa ting /där sökas kan all världen kring” – jovisst, men tro för helvete inte att det handlar om att välja elbolag eller mobiltelefonmodell. Den är större än så. Och med detta inlägg önskar jag alla ett GOTT NYTT ÅR!

Annonser

2 responses to “Förmodligen sista inlägget för i år

  1. Och jag som trott att jag var så fri, när jag suttit och jämfört elpriser!;-)Mycket tänkvärt inlägg. Den aspekten på frihet har jag inte varit inne på. Fick nått att fundera över, men det gör jag i morn!Ett gott slut och ett Gott Nytt år!

  2. Friheten, Leo, är en mp3-spelare, bara 399 spänn på Clas Olsson. Nu kan jag spela min hemska musik för hög volym utan att nån bryr sig. Just nu Miles Davis In a silent way session.Fast skämt åsido, dessa ofta rätt så karismatiska ledare som försöker göra sina egna frihetsdrömmar till samhällsprojekt lyckas ofta inte med mycket mer än förverkliga sig själva och sina närmsta kompisar. Och borgarnas valfrihet står mig faktiskt upp i halsen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s