Ännu mera julpyssel

Så har man då gravat laxen.

Det är ingen konst att grava lax. Först måste man ha tag på en lax. Den ska helst  inte vara levande, för då är den så svårhanterlig, sprattlar och har sig och är inte det minsta samarbetsvillig. Den ska å andra sidan inte vara för död heller. Den ska vara lagom död, så där så att den fortfarande är någorlunda klar i blicken och inte luktar alltför mycket. Då är den bra.

Det är trevligt att testa årets glöggsorter när man gravar lax. Den där norska är faktiskt inte så dum om man ger den en skjuts med lite vodka.

Sen ska man fjälla laxen för fjällen är inte goda. Det gör man genom att skrapa med en kniv så att fjällen yr omkring och då blir sambon arg. Då måste man bjuda sambon på lite av den där glöggen. Spetsa den ytterligare lite grann för säkerhets skull.

Sen måste man rensa laxen för den har en himla massa ben i sig och får man ett ben i halsen så kan man hamna på sjukhus. Först filéar man den genom att skära en bit på ena sidan av det stora benet som är nånstans i mitten och sen en bit på andra sidan om det stora benet. Huvudet och stjärten har man dessförinnan skurit av. Sen drar man ut alla små förrädiska ben med en lämplig tång. Rörtång är lite för stor och avbitartång är direkt olämplig. Jag brukar använda mig av en flacktång som min sambo ärvt efter sin pappa.

När man sen filéat och avlägsnat ben så är det tyvärr inte så mycket kvar av laxen. För att inte bli ledsen ska man nog köpa en tre fyra stycken laxar, så det blir lite gravlax i slutändan. Sen ska man lägga en massa salt och lika mycket massa socker emellan skivorna, ta ett tag med pepparkvarnen som det heter och så ska man ha lite fyllning. Dill eller limeskal eller kanske skulle man pröva med lite av den där glöggen, om man kanske spetsar den med ytterligare lite vodka. Använder man limeskal måste man först rengöra limearna väldigt noga. Kör dom i diskmaskinen, det brukar jag göra. Så dom inte har nån psalmonella eller nåt sånt skit.

Fyllningen lägger man mellan laxbitarna och sen får den stå så där och grava i ett par dygn. Blir mums filibabba!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s