regler

Måste man följa regler?

Jag tycker man hör talas om detta alltför ofta. Tja lagarna och förordningarna ser ju nu ut så här och vi måste följa dem…

måste man det? jag bryter mot lagar och förordningar dagligen och stundligen. Jag har nämligen en annan utgångspunkt.  Nämligen att man måste bevara sig själv som människa.

Man måste inte skicka tevelicenskrav till personer över nittio år, boende på ett äldreboende där kommunen betalar en grupplicens för alla, bara för att det står i reglerna att bara man kan pissa normalt så måste man betala separat tevelicens även på ett sådant boende. Man måste inte hugga ner på en tant som i sin stora villrådighet råkat placera sin gamla stekpanna fel vid återvinningscontainrarna. Man måste inte knäcka en människa totalt, som trots en allvarlig förslitningsskada lyckats komma igen på halvfart och äntligen börjat se en ljusning i tillvaron – detta bara för att ta några exempel ur den senaste tidens nyhetsflora.

Våra regelföljande myndighetspersoner tycks vara på väg att bli totalt avhumaniserade. Därför borde man lära ut i skolorna att man inte alls alltid måste följa reglerna. ibland måste man följa hjärtat. Ibland måste man tänka lite själv. Civilkurage måste man alltid ha. Regler är till för att de dumma ska ge fan i att dumma sig. De är inte till för att ge makthavare en ursäkt för att dumma sig.

Sådan ursäkter köper vi inte. Eller?

Annonser

2 responses to “regler

  1. Ibland skulle det räcka med att se till syftet med en lag eller förordning. Det finns alltid byråkratsjälar, som älskar kommatecknens placering i förordningarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s