Bort med krämarna från kulturen!

Dagens dumhet  får professorn i nationalekonomi Ramon Radetski stå för. Han menar att det är politiska och ideologiska skäl som gjorde att  Harold Pinter fick förra årets nobelpris. Det tror jag inte alls. När jag först hörde talas om att det skulle bli Pinter, hade jag inte en aning om hans idéer om USA:s utrikespolitik. Jag mindes hans pjäser, ”Hemkomsten” och ”Födelsedagskalaset” som jag såg redan på sjuttitalet, ”Fastighetsskötaren” som visades på SvT häromåret.  Han är helt enkelt en sjuhelsickes bra dramatiker.

Men det tror inte Radetski. Han tror heller inte att årets nobelpristagare Orhan Pamuk skulle få priset på grund av de litterära kvalitérna i hans verk, utan på grund av hans ställningstagande i den aktuella debatten om de av Turkiet förtryckta armenierna. Vidare tycker Radetski att ett bra kriterium för om någon är värd ett nobelpris är vad nästa generations undertrettiåringar anser om det. Ett mycket underligt kriterium, varmed Radetski avfärdar en hel rad nobelpristagare, såsom Cela, Saramango och Seifert.

Radetski är ju inte precis någon duvunge. Det samhälle han vill att vi i framtiden ska leva i får alliansens politiker att framstå i generositetens förklarade ljus. ”Man skulle behöva sänka lönerna riktigt kraftfullt för de lågutbildade kategorierna för att skapa balans. Kanske ned till femtusenkronorsnivån”, tycker han, som själv tjänar cirka sjuhundrafemtitusen om året. Sådan är den herrens uppfattning om vad som är balanserat.

Varför är dessa ekonomisnubbar plötsligt så vilda på att fibbla med kulturen? De kan inget, har inget engagemang, kommer med det ena idiotuttalandet efter det andra. Uppenbarligen verkar de inte tåla att det fortfarande finns ett par ekonomiskt och politiskt oberoende institutioner kvar i det här landet. Att Reinfeldt hämtade sin första kulturminister från Timbro är symtomatiskt.

Seifert är för övrigt en riktigt bra poet. Denna regniga dag kan man ju få lite hopp, trots herrar Radetski och andra, från följande dikt av Jaroslav Seifert, som jag citerar på ett ungefär ur minnet:

Du klagar över att det har regnat hela dagen.

Vad ska då den stackars dagfjärilen säga?

För henne har det regnat hela livet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s