Du sköna nya värld?

Läser i dagens Svenskan om detaljhandelsjätten Wall-Mart. Nu har man köpt upp en varuhuskedja i Kina och ironiskt nog tvingats godta fackföreningar, vilket man inte gör i USA. Det gör ju inte så mycket i praktiken, eftersom de statskontrollerade kinesiska fackföreningarna är fullständigt harmlösa.

Det är lustigt med denna jätte, som blir mer eller mindre ett självförsörjanbde system. Produkterna sitter och sätts i hop i kinesiska sweat-shops-fabriker, där förhållandena är minst lika vidriga som de som rådde bland Europas arbetare på artonhundratalet. De säljs sedan i varuhus, vars anställdas löner hålles så låga att de inte har råd att handla någon annanstans än just hos lågprisvarujätten Wal-Mart. De behöver inte handla någon annanstans heller, för i dessa butiker finns allt vad en normal familj behöver.

I dessa butiker råder alltså föreningsförbud. Skulle en fackklubb lyckas etablera sig någonstans, lägger man helt enkelt ner det varuhuset. De anställda tvingas vidare delta i något slags morgonmöten där man skanderar slagord om hur bra vi på Wall-Mart är.

Ett system som sluter sig mot omvärlden, förenings- och mötesförbud, propaganda som undersåtarna, eller de anställda menar jag förstås, tvingas upprepa högt under överinseende av ledningen: detta mycket modena management-monster påminner om något mycket gammalt och – trodde man- sedan länge överståndet. Det påminner om – säg Östtyskland på femtitalet. Håller den besegrade kommunismen på att ta revansch, genom att kapitalisterna övertar det som för dem är en uppenbar godbit, nämligen populasens totala maktlöshet?

Är det det kapitalistkommunistiska systemet i Kina som rentav är framtidens modell? Ibland blir jag rädd. ”Vi är ett företag” skrev en bloggare härförleden och menade att därför bör det här landet drivas som ett företag. Det är antingen en skrämmande okunskap eller också en medveten vilja att föra oss bakom ljuset. ”Vi” är inget företag, ”vi” är en konstitutionell demokrati. Det vi höll på med nyss, det där med röstsedlar och sådant, kallas val.

Men om dessa stora företagskonglomerat sprider sig också till oss? Om de tar över alttmera av den sfär som vi nu betraktar som samhället och som vi har möjligheter att påverka? Slår ut annan detaljhandel och annan fortfarande anständig småföretagsamhet? Om vi då är anställda i en stor detaljhandelskedja, eller kanske ett lika stort vårdbolag eller hushållstjänstbolag, kommer vi då fortfarande att uppleva det som om vi lever i en konstitutionell demokrati? Eller kommer dessa demokratins former, röstandet och ministergranskandet och allt det där, bara finnas kvar som en kuliss som skyler över en helt annan verklighet, som utan att vi förstår hur det gick till har tagit över?

Annonser

2 responses to “Du sköna nya värld?

  1. Tyvärr är det nog så – nyliberalismen har i frihetens namn gett oss valfrihet och ofrihet. ”vi” är dock fria – det ordnar sig nog efter syndafloden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s