missförstådd komiker

Det har gått vågor såväl här på AB:s blogg som annorstädes över ett inslag i radion med stå-upp-komikern Anders Celin, där dennes rollfigur bland annat pratar om att ha sex med människor med Downs syndrom. Visst är denne rollfigur en sällsynt äcklig typ, som iskallt och förslaget demonstrerar hur man på bästa sätt utnyttjar andra människor. När jag lyssnar på inslaget tycker jag inte det råder någon tvekan om vart udden är riktad. Den är riktad mot just detta utnyttjande och mot uppfinningsrikedomen i försvaren för detsamma. Den är inte riktad mot människor med Downs syndrom.

Problemet som uppstått är att så många blandat ihop Anders Celin med den rollfigur han gestaltar. Vad han använder sig av är nämligen ett beprövat satiriskt grepp, som man känner igen från exempelvis Lars Ekborgs klassiker ”Bunta ihop dom och slå ihjäl dom”, där en rollfigur önskar livet av alla han inte gillar. Inte fanns det någon som anklagade Lars Ekborg för att uppmana till massmord efter den sketchen?

Man kan naturligtvis diskutera kvaliten i Anders Celins sketch, man kan tycka den är dålig eller bra. Det sägs att det här är en ny sorts humor, mera brutal än tidigare, som vi kanske inte riktigt förstår ännu. Själv tycker jag inte den är så mycket brutalare än i Lars Ekborgs sketch. Men om man anklagar Anders Celin för att tycka och tänka som den rollfigur han framställer blir det bara helt fel. Det är att lyssna slarvigt och dra förhastade slutsatser.

Annonser

One response to “missförstådd komiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s