Tyrannernas liv

Läser Montefioris Stalinbiografi, den tjockaste bok jag läst på länge.  Visste inte att Josefs fru hette Nadja, med smeknamnet Nadezjda, och att Osip är en förryskad variant av Josef. Osip och Nadezjda har för mig annars alltid varit poeten Osip Mandelstam och hans fru.

Osip Mandelstam blev förvisad till Sibirien efter att ha skrivit dikten om Bergsbon i Kreml, alltså Stalin, killen som ”suger på dödsstraff som hallon”. Det berättas att han frös ihjäl i Sibirien därför att han fått en manisk idé om att han led brist på socker, och därför bytte sin överrock mot en sockertopp.

Nadezjda Mandelstam skrev boken Stalins mirakel (och en till, som inte översatts till svenska), en underbar bok, en av denne bloggares stora favoriter. Varför blir man en sån som Stalin? Så oerhört mycket energi som används så oerhört destruktivt.

Tittade på filmen American history X i kväll, rikttigt bra film. Den i början så vidrige nassen får några rejäla smällar av livet och blir i slutet av filmen en riktigt sympatisk person. Hur kan det bli så? Fanns det några alternativ för sjuåringarna Adolf eller Josef, någon slump som skulle kunna gripit in och gjort dem till något helt annat än det de blev?

Inte vet jag. Det är så mycket slump och så mycket determinerat i våra liv, att man ibland får svårt att tro på vår fria vilja. Men man måste ju leva SOM OM vi vore fria.

Annonser

One response to “Tyrannernas liv

  1. Vi får leva SOM OM vi vore fria. Jag tror inte vi kommer längre än så i denna obegripliga (men underbara och skrämmande)värld. Och SOM OM det fanns rätt och fel, någonting att öht hålla sig i. Som tur är behöver vi inte förstå allt, bara leva och förundras. Som över honungsklöver…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s